sunnuntai 26. lokakuuta 2014

Katajavuori: "Wenla Männistö" (2014)


Riina Katajavuori on heittänyt Aleksis Kiven "Seitsemän veljestä" (1870) -romaanin tehosekoittimeen, nostanut naiset pääosaan ja tuonut teoksen nykypäivään. "Wenla Männistön" (2014) tarinasta voi nauttia myös itsenäisenä teoksena  -  Kiven romaanin ei tarvitse olla tuttu. (Tammen sivusto)

     *     *     *

Kirja ei ollut ihan sellainen kuin olin odottanut. Kun ensimmäisen kerran kuulin, että Riina Katajavuori oli tehnyt kirjan "Wenla Männistöstä" (2014) ajattelin, että kyse oli jatko-osasta "7 veljekseen" (1870). Siitä ei kuitenkaan ollut kyse vaan tarinan siirtämisestä 2010 -luvun Suomeen.

Toinen yllätys tai oikeastaan pettymys, jota pidän oikeastaan tulkintavirheenä, on se että 7 veljestä ovat kokeneet sosiaalisen laskun. Riina Katajavuori ei siis ole vain siirtänyt veljeksiä tähän päivään vaan tehnyt heistä jonkin sortin duunareita ja bändäreitä.

Tällöin jää huomaamaamatta, niin kuin monilta Kiven lukijoilta,  että veljekset olivat varakkkaita talollisen poikia. Kirjan tapahtumat vain johtavat lukijaa hieman harhaan tai sivupoluille suhteessa siihen, mikä on olennaista. Kansanllisromanttisessa hengessä.

     *     *     *

Ulkoisesti kirja muistuttaa edeltäjäänsä. Dialogia on paljon, ja meno on vauhdikkaan farssimaista ja viihdyttävää. Tästä saa varmasti mehevän TV-sarjan.

Elävien lisäksi kirjassa on kuolleita tai kuollut eli veljesten äiti Alli, joka kommentoi näkemäänsä ja muistelee menneitä. Keskeinen huomio on tietysti Wenlassa, hänen kavereissaan, äiti Marjassa ja bestiksessä Anskussa ja tietysti suhteestaan Jusaan, jonka kanssa hän kai menee naimisiin tai kimppaan niin kuin "7 veljeksenkin" lopussa.

Nurmijärveltä - tai oikeastaan Etelä-Hämeen Lammilta läheltä Hämeenlinnaa - tapahtumat on siirretty Helsingin Kumpulaan, mikä tietysti vaikuttaa siihen millaisen heimon kanssa sitä tällä kertaa ollaan tekemisissä.

     *     *     *

Kirjan tykitys on kiinnostava, ja suurimmaksi osaksi - yllätys, yllätys - tykitystä leffoista ja kirjoista. Niistä Venla kavereineen on kiinnostunut ja niistä jatkuvasti keskustellaan ja puhutaan.

Tietysti puhutaan paljon myös ihmisistä ja ihmissuhteista, mutta työn sijaan elämän keskeinen sisältö on viihteen puolella, mitä hallitsee toistuva yhdessäolo TV:n äärellä.

Niin, ja sitten tietysti ollaan mm. veljesten bändiharjoituksissa. Ja kunnosta pidetään siitäkin huolta.

2 kommenttia:

  1. Moi,

    Veljeksethän asuvat Wenla Männistö -romaanissakin omistusasunnossa, perimässään talossa Kumpulassa. Ovat siinä mielessä kyllä ”talollisia”.
    Muuten hyviä huomioita! Terv. Markko, kansigraafikko

    VastaaPoista
  2. Niinpä. Talollisia ja talollisia. Mäkitupalaisetkin olivat talollisia, koska heillä oli talo. Samoin torpparit. Myös pientiloilla asuvat ihmiset ovat vielä tänä päivänäkin talollisia. Omakotitalon omistajat ovat talollisia, rivintalon omistajat ovat - ehkä myös - talollisia. Tai jopa kerrostalon asukkaat. Myös asunnottomat alkoholistit jotka ovat saaneet kyhättyä jonkinlaisen rakennelman päänsä päälle ovat talollisia...

    VastaaPoista