torstai 2. lokakuuta 2014

Lahtela: "Vastanaineet" (1998)

On synkkä yö yksinäisellä maantiellä. Kalevi näkee tien poskessa romuttuneen auton, jonka sisällä nuori nainen tekee kuolemaa. Nainen pyytää Kalevilta mitä oudointa viimeistä palvelusta. (Elonet)

      *     *     *

TÄNÄÄN YLE TEEMA KLO 23:30

     *     *     *

Atro Lahtelan 9 1/2 minuutin elokuva "Vastanaineet" (1998) kertoo kaiken olennaisen, minkä koko illan elokuvakin.

Ja olennaista on myös kaikki mikä on jäänyt sanomatta, mutta minkä katsoja pystyy heti päättelemään.

Nuori nainen  Anna (Miina Turunen) on ajautunut tieltä ulos, ja törmännyt aivan tien sivussa olevaan kallioon ja jumittunut autoon. Paikalle sattuu myyntiedustaja Kalevi (Jukka Rasila), joka yrittää auttaa naista.

     *     *     *

Asetelmasta ja Annan muutamista sanoista on pääteltävissä, että hän on mennyt naimisiin samana päivänä jonkun kanssa, mutta lähtenyt hääautolla yksin liikkeelle. Häiden aikana tai heti niiden jälkeen on siis tapahtunut jotain mitä ei kerrota.

     *     *     *

Kun Kalevi yrittää irrottaa naista, tämä panee aluksi vastaan. Kun Kalevi vaihtaa puolta, ja alkaa kiskoa Annaa jaloista, tämä ei vastustele. Kalevi ei kuitenkaan saa irrotettua naista autosta.

Kalevin yllätykseksi Anna esittää pyynnön. Aluksi hän kertoo, että on hänen hääyönsä ja hän haluaa, että mies makaa hänen kanssaan. Kalevi ei vastustele vaan Annan toiveiden mukaisesti repii naisen pikkuhousut - ja alkaa hommiin.

     *     *     *

Kalevi on soittanut paikalle ambulanssin, ja kun ambulanssi saapuu paikalle, Kalevin lupaus on vielä hieman kesken. Ambulanssikuljettajat näkevät, mitä mies tekee autossa - ja he suuttuvat Kaleville.

Kalevi yrittää selittää, että nainen itse pyysi ja halusi sitä, ensiapuhoitajat eivät moralisoi Kalevia, mutta toteavat, että nainen on nyt kuitenkin kuollut - ja syynä oli se, että onnettomuudessa vakavasti loukkaantunut nainen ei kestänyt kiihkeää rakastelua vaan joutui shokkiin ja kuoli.

     *     *     *

Elokuva on selvä David Cronenbergin "Crashin" (1996) pastissi, ja se alkaa temaattisesti siitä, mihin "Crash" päättyi tai on eräänlainen toisinto sen viimeisestä kohtauksesta, jossa James Ballard (James Spader) ja  hänen vaimonsa Catherine (Deborah Kara Unger) ajavat tahallaan kolarin kiihottaakseen itseään seksuaalisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti