tiistai 28. lokakuuta 2014

Mazzarella: "Sielun pimeä puoli" (2014)


Mikä sai nuoren Mary Shelleyn luomaan esikoisromaaninsa kammottavan hirviön? Miksi Frankenstein on yhä ajankohtainen? Mikä tekee hirviöistä tärkeitä?

Mazzarella kuvaa koskettavasti ja kiehtovasti Shelleyn värikkäitä elämänvaiheita ja avaa lukijalle näkymän "Frankenstein" -romaanin henkilöihin ja keskeisiin teemoihin. Hirviöhahmo tarjoaa välineen rajankäyntiin meidän ja muiden, tunteen ja järjen, elämän ja kuoleman välillä. Kumpi lopulta on hirviö ja kumpi ihminen, tohtori Frankenstein vai hänen luomuksensa? (Takakansi)

     *     *     *

Merete Mazzarella ei koskaan petä lukijoitaan. Hän onnistuu aina yllättämään, sekä herättämään tunteita niin hyvässä kuin pahassa niin myös tässä uusimmassa kirjassaan "Sielun pimeä puoli" (2014).

Mary Shelleyn "Frankenstein"[1818] on yksi tunnetuimpia kauhukertomuksia ja myös tieteiskirjallisuuden klassikko.

Mazzarella keskittyy kirjassaan yhtä hyvin Maryn kirjaan kuin Maryyn itseensä. Hän kertoo myös tämän kuuluisista vanhemmista Mary Wollstonecraftista ja William Godwinista, jotka olivat oman aikansa julkkiksia ja häiriköitä, naisasiannainen ja anarkisti. - Eikä tytär jäänyt jälkeen vanhemmistaan. Lisäksi hänen ystäväpiiriinsä kuuluivat sellaiset kirjalliset kuuluisuudet kuin Lordi Byron ja Percy Shelley.

     *     *     *

Ja niin kuin tunnettua on, Mary Shelley oli vain 19-vuotias, kun hänen tunnetuin kirjansa julkaistiin, mikä osoittaa käsittämätöntä lahjakkuutta. Hän oli jo tuolloin hyvin perehtynyt mm. oman aikansa luonnontieteisiin, miltä pohjalta hän pystyi kirjansa rakentamaan.

Mazzarella nostaa kirjassaan huomion kohteeksi joitain sellaisia seikkoja, joita en ainakaan itse ole tullut aiemmin ajatelleeksi mm. viittauksia muihin teoksiin, mutta kirjoittaja onkin juuri näiden asioiden spesialisti kirjallisuudentutkijana.

JATKUU...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti