maanantai 20. lokakuuta 2014

Pyykkö: "Sisko tahtoisin jäädä" (2010)

Emilia on teini ja hyvä perhetyttö, joka ei koskaan unohda tehdä kotitehtäviään tai pikkusiskoaan Elsaa. Siiri on vuotta vanhempi kuin Elsa mutta aivan toisenlainen. Kun Emiliata ja Siiristä tulee bestiksiä, Emilian elämä muuttuu. Siiri rohkaisee häntä hieman hellittämään, kokeilemaan rajojaan ja jättämään prinsessaunelmat taakseen. (IMDb)

"Sisko tahtoisin jäädä" (2010) on valmistunut suomalainen nuorisoelokuva, jonka on ohjannut Marja Pyykkö. Elokuva on kertomus kiltin tytön muuttumisesta ja vaarallisesta kapinasta. Nuorten tyttöjen kasvukipuja kuvaava elokuva on Pyykön esikoisohjaus. Elokuvan aihe palkittiin kansainvälisessä Nordic Talents -ideakilpailussa Kööpenhaminassa syksyllä 2008. (Wikipedia)

     *     *     *

Tätä katsoessa tulee vääjäämättä mieleen, että jotkut nuoret naiset ovat vielä 3-kymppisinä vanhojen miesten potkijoita, ikiteinejä.

Emilian (Ada Kukkonen) rajojen koettelu menee niin pitkälle kuin se vain suinkin on mahdollista. Lopulta isällä Antilla (Roope Karisto) ei ole muuta vaihtoehtoa kuin taipua tytön tahtoon - ja hän hankkii 15-vuotiaalle tyttärelleen oman asunnon. Itsenäistyminen johtaa myös siihen, että suhde parhaaseen kaveriin Siiriin (Sara Melleri) viilenee lähes välittömästi. Sillä että saa tahtonsa läpi on järisyttävä vaikutus Emilian elämään. Enää ei tarvitse vaatia mitään, kun kaikki on mahdollista. Esimerkiksi Emilia ja Siiri eivät muuta asumaan yhteen, mistä he olivat koko ajan haaveilleet.

     *     *     *

Ehkä hieman tylsästi elämä saa lopulta perin porvarillisen ja sovinnaisen uoman, ja palataan ikään kuin päiväjärjestykseen. Kaikki on vähän niin kuin ennenkin, sillä erolla että Emilia haluaa jatkaa yksinasumistaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti