maanantai 6. lokakuuta 2014

Raimi: "Spider-Man - hämähäkkimies" (2002)

"Spider-Man – hämähäkkimies" (2002) on yhdysvaltalainen toimintaelokuva, jonka on ohjannut Sam Raimi ja käsikirjoittanut David Koepp. Elokuva perustuu sarjakuvakustantamo Marvel Comicsin suosittuun supersankarihahmo Hämähäkkimieheen, ja se on Hämähäkkimies-elokuvasarjan ensimmäinen osa. Elokuvan pääosissa esiintyvät Tobey Maguire, Kirsten Dunst, Willem Dafoe ja James Franco.

Elokuvasta tuli ainoa 100 miljoonan Yhdysvaltain dollarin tuloihin avausviikonloppunaan elokuvateattereissa yltänyt elokuva ja kaikkien aikojen menestyksekkäin sarjakuvaan perustuva elokuva, ja huikean menestyksensä johdosta elokuva sai myös kaksi jatko-osaa; "Spider-Man 2 – Hämähäkkimies 2" ja "Spider-Man 3 – Hämähäkkimies 3", joista molemmat ohjasi jälleen Sam Raimi. Lisäksi vuonna 2012 ensi-iltansa sai Marc Webbin ohjaama, uuden elokuvasarjan käynnistänyt elokuva "The Amazing Spider-Man".  (Wikipedia)

      *     *     *

TV5 KLO 21:00 - TÄNÄÄN

      *     *     *

Vaikka tämä oli ensimmäinen Hämis -elokuva näin sen viimeiseksi, ja oikein viihdyttävähän se oli. Taitavasti tehty.  Valitettavasti vain supersankarit ovat jo eläkkeellä.

En vain totu Peter Parkerin (Tobey Maguire) lapsekkaisiin, koiramaisen kuolaaviin kasvoihin, mutta jotenkin hän sopii hyvin Mary-Jane Watsonin (Kirsten Dunst) pariksi - tai vastanäyttelijäksi - niin kuin Peter von Baghin aikaan sanottiin.

Ja lopussahan itseensä ja erinomaisuuteensa uppoutunut supersankari antaa pitkät Mary-Janelle - ja keskittyy maailman tai ainakin Manhattanin pelastamiseen.

      *     *     *

Analyyttista psykologiaa Varjoineen on sovellettu niin Marvel-sarjakuvaan kuin elokuviin kiinnostavalla tavalla. Kun pahis-sankari Vihreä Menninkäinen alias Norman Osborn (Willem Dafoe) tuijottaa peilikuvaansa kuin Lucky Luke varjoaan, on se yksi vaikuttavampia kuvauksia mielen jakautumisesta valkokankaalla.

Jos jollekin oli epäselvää, miten Spider-Manista tuli se mikä hän oli, tämä elokuva tietysti antaa siihen selityksen. Syy on tietysti hämähäkin, joka puree Peter Parkeria ja hän huomaa muutaman tunnin päästä olevansa jonkinlainen hybridi.

Samaan aikaan toisaalla Oscorp-yhtiön pääjohtaja Norman Osborn muuttuu käytettyjään kemikaaleja itseensä USA:n armeijan painostuksen seurauksena Vihreäksi Menninäiseksi, tosin omasta vapaasta tahdostaan pakon edessä.

Traagiseksi tms (huvittavaksi?) tilanteen tekee se, että Norman Osborn (James Franco) on Peterin parhaan kaverin Harryn isä  ja Harry taas on hänen 6-vuotiaasta asti rakastamansa naapurintytötn Mary-Janen poikaystävä. Siis viimeisen päälle sotkuinen asetelma, kun Hämähäkkimies ja Vihreä Menninkäinen joutuvat toisiaan vastaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti