perjantai 24. lokakuuta 2014

Seppänen: "Levoton valokuva" (2014)


Julkisuutta, sosiaalista mediaa ja arkea ylipäätään on mahdoton kuvitella ilman valokuvaa. Ihmiset käyttävät kameroita ja joutuvat myös kuvatuiksi enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Valokuva on osa modernin yhteiskunnan tarinaa ja on nykyään voimissaan. Janne Seppäsen "Levoton valokuva" (2014) vastaa kysymykseen, mikä ja mitä valokuva on tänään.

Jotta voi ymmärtää valokuvaa, on tarkasteltava kameran ja valokuvan erilaisia olomuotoja. Siksi Janne Seppänen luotaa kameran merkityksiä 1600-luvun "pimeistä huoneista" eli camera obscuroista tämän päivän digitaalikameroihin. Valokuva voi olla paitsi fyysinen vedos, myös näkymätön, langattomissa verkoissa matkaava digitaalinen tiedosto. Valokuvan kyky muuttaa jatkuvasti muotoaan tekee siitä levottoman ja vaikeasti ymmärrettävän kuvallisen esityksen. Kirjassa käsitellään myös sitä, miten esteettinen, filosofinen ja yhteiskuntatieteellinen ajattelu kohtaavat valokuvan. (Vastapainon sivusto)

     *      *     *

Kirja joka jokaisen valokuvausta harrastavan ja 1/2-ammattilaisen on hyvä lukaista läpi. Kirjasta voi olla iloa ja hyötyä myös mm. folkloristeille, jotka miettivät tarinan olemusta. Dokumentaarinen valokuva ja nykytarina tuleva ajatuksellisesti hyvin lähelle toisiaan - tosin tätä havaintoa ei tässä kirjassa ole tehty.

JATKUU...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti