maanantai 20. lokakuuta 2014

Shyamalan: "Kylä" (2004)


Pienen eristyneen maalaiskylän asukkaat uskovat, että heillä on mystinen liitto metsässä asuvien olentojen kanssa - ja tämä liitto on päättymässä. (IMDb)

"Kylä" (2004) on M. Night Shyamalanin ohjaama jännityselokuva. (Wikipedia)

     *     *      *

TULEE TÄNÄÄN KLO 23:45 FOXILTA

     *     *      *

Varsin yllättävä tarina. Olenpa tainut nähdä tämän joskus aiemminkin, ainakin Ivyn metsävaelluksen. Vähitellen paljastuu, että metsässä - muusta maailmasta erillään - asuva yhteisö onkin itse päättänyt muuttaa metsään. He ovat olleet hyvissä porvarillisissa ammateissa ja hyvissä yhteiskunnallisissa asemissa, mutta sitten on vain sattunut jotain ehkä hyvin ikävää ja väkivaltaista, joka on saanut heidät harkitsemaan elämäänsä joukolla uudelleen.

He ovat ilmeisesti vähitellen luoneet ympärilleen uskonnollisen kultin, joka ainakin ulkoisesti muistuttaa jotain kristillistä uskonlahkoa tai herätysliikettä. Valtaa kylässä pitävät kylän vanhimmat, jotka ovat kylän perustajia. Heidän lapsensa ovat autuaan tietämättömiä maailmasta - kaupungista metsän toisella puolen.

Saadakseen kyläläiset pysymään ruodussa he ovat keksineet, että metsässä asuu olentoja, joiden kanssa heidän tulee asua sovussa, sillä muutoin heille käy huonosti. Uskonnollisiin rituaaleihin kuuluu jatkuva metsänrajan valvonta. Aina silloin tällöin oliot tulevat kylään ja uhkaavat heitä, jolloin kaikkien tulee piiloutua kellariin.

Oliot ovat kummallisen näköisiä harjasselkäisiä, kyyryselkäisiä, hieman ihmisennäköisiä. Pelko hallitsee kylää, mutta se ei pahasti häiritse heidän arkista elämäänsä. Olioiden saapuminen on itse asiassa järjestetty juttu - hieman niin kuin Joulupukin saapuminen aina kerran vuodessa -, jolloin jokainen tietää mitä tehdä.

     *     *      *

Yhteisön elämä järkkyy, kun sokea nuori nainen Ivy Walker (Bryce Dallas Howard) rakastuu kiihkeästi Lucius Hunt (Joaquin Phoenix) -nimiseen mieheen. Ihastuminen, itse asiassa syvä ja ehdoton rakkaus, on molemminpuolista.

Lucius on kuitenkin hyvin darcymaisen pidättyväinen, eikä tee aloitetta ja lopulta Ivy ottaa ohjat käsiinsä, mistä seura yöjuoksu. Ivyyn on ihastunut myös hieman yksinkertainen Noah Percy (Adrien Brody), joka saatuaan tietää suhteesta käy sopivan tilaisuuden tullen Luciuksen kimppuun - ja puukottaa tätä.

Lucius ei kuole, mutta hänen haavansa tulehtuu kuolettavasti,eikä kylässä ole antibiootteja. Ivy joka tietää, että kaupungissa on kaikkea mitä kylässä ei ole, haluaa lähteä hakemaan lääkkeitä metsän läpi. Tapahtumat johtavat siihen, että kylän kultin valheellisuus paljastuu, mutta itse kylä jatkaa elämäänsä muusta maailmasta erillään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti