perjantai 10. lokakuuta 2014

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 362: "Tappamisen oikeutuksesta eli terrorismista rakenteelliseen väkivaltaan ym."

Eilen aamulla oli tarkoitukseni kirjoittaa tähän teksti, kooste kummallisista ajatuksista, joita oli tullut edellisen päivän aikana mieleeni. Tai ennemmin viime päivinä näkemistäni  ja kuulemistani uutisista, elokuvista, dokumenteista ym., jotka hahmottavat yhtä ja samaa asiaa tai ilmiötä hieman eri puolilta.

Viimeinen - tai ensimmäinen - kipinä oli Mikko-Pekka Heikkisen 'Aamun kirja' -haastattelu. Hän puhui suomalaisten / lantalaisten ja lappilaisten / saamelaisten välisistä suhteista. Korviini särähti ennen muuta, kun hän mainitsi sanan 'kylälaki'. - Ennen kuin suomalaiset ruotsalaisine "Maalakeineen" ynnä muineen olivat tulleet ja valloittaneet / miehittäneet Lapin, saamelaisalueilla noudatettiin omaa tapaoikeutta.

Heikkinen kertoo uusimmassa kirjassaaan "Jääräpää" (2014), miten jotain tästä ikiaikaisesta oikeudesta vieläkin olemassa, mikä tietysti panee miettimään asioita. Esimerkiksi sitä, millä oikeudella Suomen valtio hallitsee puolta Suomea. Mistä se saa jatkuvan oikeutuksen saamelaisalueiden alistamiseen?

Joe Carnahan kertoo puolestaan omassa Navajo-intiaaneja käsittelevässä väitöskirjassaan samasta asiasta. Kun eurooppalaiset saapuivat Pohjois-Amerikkaan 1600-luvulla, alueen intiaaniheimot olivat kehittäneet alueellisesti laajan demokraattisen järjestelmän, joka tuhottiin siinä missä intiaanitkin.

JATKUU...

Linkit:

'Aamun kirja'. Mikko-Pekka Heikkinen. "Jääräpää" -kirja. Yle Areena 9.10.2014.

Raymond Darrel Austin. 2007. “Navajo courts and navajo common law”. Väitöskirja

'Behind the Break up'. “STRETCH” -movie by Joe Carnahan. YouTube  26.9.2014

Robert J. Flaherty. 1922. “Nanook - pakkasen poika” (1922)

Sauli Niinistö. 'Rikoslakia täytyy ehkä päivittää Isis-uhan myötä'. Ilta Sanomat 10.10.2014

Joshua Oppenheimer & Christine Cynn. “The Act of Killing” (2012) -dokumenttielokuva. IMDb

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti