torstai 16. lokakuuta 2014

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 364: "Masennus - eli legenda serotoniinin puutteesta"


Olisi oikeastaan paljonkin kaikenlaisia ajankohtaisia asioita, joista haluaisin tai ainakin voisin kirjiottaa, mutta ei huvita enkä jaksa.

Olen aina välillä, toisella silmällä, katsonut mitä ohjelmia TV:stä tulee, on tullut, illan aikana, mutta en ole keskittynyt mihinkään.

Päällimmäisenä mielessäni on TV1:n "Akuutti", jossa Robert Whittaker -niminen tutkija kertoi masennuslääkkeistä ja niiden (pitkäaikais)vaikutuksista ja luonnehti mm. suomalaisten psykiatrien / lääkäreiden uskoa lääkkeisiin urbaaniksi legendaksi.

Joissain tilanteissa, hetken aikaa, lääkkeillä voi olla myönteisiä vaikutuksia, mutta jatkuvasti käytettynä ne kuitenkin pitävät yllä jatkuvaa masennusta. Aikamoinen paradoksi, eikä ole ihme, että lääkärit uskovat legendaan serotoniini-tasapainon parantavasta voimasta.

Totuus on siis nykytietämyksen valossa se, että jatkuvasti käytettynä elimistö mukautuu lääkkeisiin eli myönteinen vaikutus koko ajan vähitellen hiipuu. Ja masennus kroonistuu. Tilapäisesti käytettynä lääkkeet ilmeisesti saavat elimistön, siis aivot, itse tuottamaan serotoniinia - jos kykenevät. Joihinkin aineet vaikuttavat ja toisiin sitten taas eivät.

Masentavava miten vähän tiedetään aivojen toiminnasta.

     *     *     *

Myöhemmin TV2:ltä tuli viikon Docventures-leffa "RiP: A Remix Manifesto", mihin siihenkään en jaksanut keskittyä. Mielessäni on kuvia Brasiliasta ja siitä, miten siellä (re)miksataan länsimaista nykymusiikkia ja sen pohjalta esimerkiksi slummeissa luodaan omaa musiikkia ja kulttuuria.

Se mikä oli keskustelun polttopisteessä olivat tekijänoikeudet, joita vatkattiin. Sinänsä kiinnostava ja tärkeä asia. - Olen sitä mieltä että ei vain musiikin vaan myös esimerkiksi kirjojen pitäisi olla kaikkien vapaasti käytettävissä ja tuunattavissa.

Ei ole mitään järkeä, että sen kummemmin musiikkiin kuin tarinoihin on jollakin tekijänoikeus. Yhteisistä tarinoistahan kaikissa tarinoissa on kyse. Tietysti esimerkiksi musiikintekijöiden ja kirjoittajien tulee saada korvaus tekemisistään, mutta se voisi hyvin perustua vaikkapa kansalaispalkkaan. Tekstien / musiikin live-esittämisestä / esiintymisestä voisi saada lisää hynää, jos palkka ei riitä tms.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti