keskiviikko 22. lokakuuta 2014

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 367: "Halloween ..."

Halloween ja Vainajien muistopäivä ja miksi sitä päivää ja yötä sitten kutsutaankaan, tulee myös tänä vuonna. Joten valitsin kirjaston Teemanäyttelyn aiheeksi Halloweenin.

Ainakin omasta kirjastostani löytyy varsin paljon aiheeseen liittyvää aineistoa, joten joka Halloween-juhlia järjestää löytää todella paljon kiinnostavaa ja käyttökelpoista materiaalia.

     *     *     *

HALLOWEEN TULEE – OLETKO VALMIS?

Kirjastosta löytyy hämmästyttävän paljon Halloweeniin liittyvää aineistoa.  'Halloween'-juhliin, koristeluun ja yleensä perinteeseen liittyviä kirjoja on hyllyluokassa 65 (KÄSITYÖ), mutta kirjat ovat valitettavasti lähinnä englanninkielisiä. Myönteistä sen sijaan on, että kirjoissa on paljon kuvia ja kädestä pitäen tee-se-itse –ohjeita, missä ei paljon kielitaitoa tarvita. Ja näiden kirjojen tankkaaminen on hauska ja sosiaalinen tapa oppia vähän kieltä ja kulttuuria lisää.

Kaunokirjoissa, sarjakuvissa ja elokuvissa on monia 'Halloween'-klassikoita kuten Agatha Christien "Kurpitsajuhlat", josta on tehty myös elokuva, jota tosin ei ole kirjastossa. Sen sijaan kirjastosta löytyy Tenavien sarjakuvana paremmin tunnettu "Halloween" –elokuva ja  kauhuklassikko John Carpenterin "Halloween"

Pimeisiin loka-marraskuun vaiheen iltoihin kuuluvat tietysti myös niin perinteiset kuin uudet kauhutarinat ja kaupunkitarinat, joita varsinkin Pirkko-Liisa Perttula on koonnut lukuisiin kokoelmiinsa. "Hirveä halloween ja 69 muuta karmivaa tarinaa" ja  "Älä lue pimeässä : 210 karmivaa tarinaa" on must-kirjoja tähän tilanteeseen.  Joff Brownin "Karmivia kertomuksia" sopii myös joukon jatkeeksi.

Tunnelman luojaksi voi valita esimerkiksi elokuvamusiikkia, mitä löytyy monista kokoelmista.

Linkkejä TÄHÄN blogiin:

Carpenter: "Halloween – naamioiden yö" (1978)
'Kummitusten Halloween'. Kirjassa: Joff Brown "Karmivia kertomuksia" (2011)
Kinney ym. "Päätön ratsumies (The Legend of Sleepy Hollow)" (1949)
Little: "Halloween 4 - Michael Myersin paluu" (1988) 
Palmer: "Kurpitsajuhla" (Halloween Party) (2010). Poirot-elokuva
Parker (toim.): "Haamutarinoita. Maailman kuuluisimmat kummitusjutut" (2006)
Perttula (toim.): "Hirveä halloween ja 69 muuta karmivaa tarinaa" (1999) 
Stine: "Noiduttu naamio" (2008)
Stine: "Täydenkuun Halloween" (2005)
Tenavat: "Halloween" (2006). Elokuva
Zombie: "Halloween" (2007)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti