tiistai 7. lokakuuta 2014

Vaala: "Ihmiset suviyössä" (1948)

"Ihmiset suviyössä" (1948) on Valentin Vaalan ohjaama F. E. Sillanpään samannimiseen romaaniin perustuva suomalainen elokuva. Palkitussa elokuvassa maalaillaan kohtaloita kesäyötä kokeville ihmisille erään maalaispitäjän alueella."Ihmiset suviyössä" kertoo tietyn tapahtuman aina kahdesta eri näkökulmasta. Elokuvassa synnytään ja kuollaan, rakastetaan ja vihataan. Sillanpääläiseen tyyliin suomalainen luonto kuvataan romanttisena uljaiden metsien ja hopeisten järvien runona, jota rytmittää päivän ja yön herkän vähäeleinen vuorottelu.

Elokuva kuvattiin nykyisen Hämeenlinnan alueella Hauholla. Elokuvan lempivänä pääparina ovat Eila Pehkosen tulkitsema Helka ja Matti Oraviston tulkitsema Arvid. Suurimman huomion on saanut Martti Katajiston vahvoin vedoin näyttelemä tukkilainen Nokia (homo)seksuaalisessa tyydyttämättömyydessään ja uhossaan. Katajisto sai vuonna 1949 suorituksestaan
'Jussi'-palkinnon.

Mettälän Santraa tulkitsevan Kaisu Leppänen, kuten myös Syrjämäen Jalmaria tulkitseva Eero Roine, saivat tulkinnoistaan niin ikään 'Jussi'-palkinnon. "Ihmiset suviyössä" sai myös parhaan käsikirjoituksen palkinnon. (Wikipedia)

     *      *     *

Idylli joka sijoittuu 1930-luvun Suomeen. Vaikka elokuva onkin tehty 1940-luvun lopulla - sotien jälkeen -, Suomi ei ollut sinänsä muuttunut sitten 1930-luvun, ainakaan paljon. Ainakin taloudellinen ja yhteiskunnallinen kehitys oli pysähtynyt täysin 10 vuodeksi, ja mennyt jopa taaksepäin.

Elokuva alkaa kohtauksella, jossa auto kiemurtelee pitkin etelähämäläistä maisemaa paikkakunnalla, jonka nimi oli silloin Hauho. Äitini oli pikkutyttö ja asui oikeasti tuon kiemurtelevan tien varressa.

Outoa, tosi outoa.

     *      *      *

Elokuva on hieno, hyvin moderni ja aiheesta palkittu. Pieniä tarinoita maaseudun ihmisistä - ja yhdestä kaupunkilaisesta. Siitä joka sillä Volvollaan kiemurtaa pitkin sitä tietä, miehen nimi on Arvid (Matti Oravisto)  ja hän tulee yllättäen mutta ei yllätyksenä autollaan tapaamaan kaupungissa tapaamaansa nuorta naista Telirannan Helkaa (Eila Pehkonen).

Yhden viikonvaihteen aikana heidän siteensä lujittuu niin paljon, ettei katsojalle jää epäselväksi, että he ovat vähintään seuraavat 50 vuotta onnellisesti yhdessä.

Toki elokuvassa sattuu ja tapahtuu paljon. Jopa yksi murha, joka tosin on ennemmin .. vahinko tai nuoren miehen Nokian (Martti Katajisto), joka ei oikein kaikissa tilanteissa hallitse itseään, aika harmittomalta tuntuva teko. Todennäköisesti hän kuitenkin tapahtuman tai teon seurauksena tuli istumaan seuraavat  7- 10 vuotta vankilassa. Kaiken lisäksi mies oli vielä homo, millä ei tosin ollut mitään tekemistä itse asian kanssa.

Myös lapsi - tai kaksikin - syntyy kylällä yhden yön aikana. Samaan aikaan kun toisaalla kuolee mies saatuaan piston jätkämiehen puukosta.

     *      *      *

Kesäiltana ensin saunotaan - ja sitten lähdetään lavatansseihin. Yöllä juodaan ja arvatenkin naidaan, vaikka sitä ei uteliaille silmille ja tirkistelijöille näytetä.

Kaikkea sattuu ja tapahtuu, eikä elämä ole kristillisen siveää, vaan harmittoman rietasta.

Elämä ei ehkä ole tyyntä ja rauhallista, mutta loppujen lopuksi varsin turvallista ja lintukotomaista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti