perjantai 17. lokakuuta 2014

Zemeckis: "Salaisuus pinnan alla" (2000)

Yliopistotutkijan vaimo uskoo, että hänen kotonaan Vermont -järven rannalla kummittelee - tai hän on menettänyt järkensä. (IMDb)

"Salaisuus pinnan alla"  (2000) on  Robert Zemeckisin ohjaama elokuva, jonka pääosissa näyttelevät Harrison Ford, Michelle Pfeiffer ja Diana Scarwid. Elokuva kertoo Claire nimisestä naisesta, joka alkaa nähdä naisen haamun kotonaan. Hän luulee tulevansa hulluksi, kunnes saa tietää että haamu kuuluu kadonneelle naiselle. Mitä haamu haluaa ja miksi hän kummittelee juuri Clairen luona onkin sitten jo ihan eri asia. (Wikipedia)

     *     *     *

TÄNÄÄN MTV3 KLO 22:40 - HRRRR....

     *     *     *

Hieman flunssaisena ja huonokuntoisena nukahdin ennen elokuvan alkamista, mutta näin sen lopun. Ja nähdessäni ensimmäisen kohtauksen, muistin nähneeni elokuvan joskus vuosia sitten...

Siis  Claire Spencer (Michelle Pfeiffer) asuu yhdessä miehensä tohtori Norman Spencerin (Harrison Ford) kanssa Vermontissa järven rannalla, kun Claire joutuu vakavaan auto-onnettomuuteen, joka aiheuttaa osittaisen muistinmenetyksen. Samaan aikaan onnettomuuden kanssa myös toinen seikka järkyttää Clairea: heidän tyttärensä Caitlin (Katharine Towne) muuttaa pois kotoa opiskeluidensa takia. - Ja vielä jotain muutakin tapahtuu, mitä Claire ei heti muista...

Spencereiden naapuriin on vastikään muuttanut Feursien pariskunta. Claire huomaa eräänä päivänä Warren Feursin (James Remar) raahaavan jotain säkkiä keskellä yötä ja panevan sen autoonsa. Hän epäilee, että naapurin mies on tappanut vaimonsa Maryn (Miranda Otto).

Claire alkaa tutkia asiaa, yhdessä ystävänsä Jodyn  (Diana Scarwid) kanssa, mutta hän ei saa mitään erityistä selville. Hän kuitenkin tajuaa, että jotain outoa alkaa tapahtua hänen ympärillään - ja hän on vakuuttunut, että Mary on kuollut ja että tämä kummittelee hänelle.

Epätoivoinen Claire kutsuu Jodyn taas kerran taloon, ja he pitävät urbaanilegendamaisen spiritismi-istunnon, kylpyhuoneessa tietysti, voidakseen keskustella Maryn haamun kanssa.

     *     *     *

Istunnon jälkeen Claire lähtee kiihtyneenä käymään miehensä Normanin työpaikalla yliopistolla kertoakseen istunnosta. Matkalla Claire tapaa Warrenin ja syyttää tätä vaimonsa tappaimsesta. Warren vakuuttaa, että tämä on väärässä. Mary on elossa ja voi hyvin. Kun Mary myöhemmin juttelee Clairen kanssa, Claire saa tietää naisen jättäneen miehensä ja Warren oli yöllä vain pakannut hänen tavaroitaan.

Näyttää siltä että kaikki on ohi, pelkkää väärinkäsitystä. Sitten Claire löytää lehtileikkeen, jossa kerrotaan  Madison Elizabeth Frank (Amber Valletta) -nimisen opiskelijan katoamisesta. Jutussa kerrotaan, että Madison kävi samaa yliopistoa kuin missä hänen miehensä Norman oli töissä.

Claire aloittaa yksityiset tutkimuksensa uudelleen, ja käy Madisonin äidin luona, mistä varastaa Madisonin hiuskiehkuran, tietysti uutta spiritismi-istuntoa varten, jonka hän aikoo pitää Jodyn kanssa saadakseen yhteyden edesmenneeseen nuoreen naiseen.

Kesken tutkimusten Norman tulee kotiin - ja pariskunta, you know, harrastaa seksiä. Session aikana yllättäen Norman näkee Madisonin haamun ja ilmoittaa hänkin vihdoin uskovansa kummituksiin.

     *     *     *

Tapahtumasta sängyssä on toinenkin seuraus. Clairen muisti alkaa palata pätkittäin. Hän muistaa, miten hän oli vahingossa nähnyt miehensä ja Madisonin yhdessä onnettomuusyönä.

Raivoissaan Normanin uskottomuudesta, Claire oli viettänyt yön Jodyn luona, joka vahvisti Clairen epäilyt suhteesta tosiksi. Jodykin oli nähnyt Madisonin Normanin seurassa jossain pienessä kahvilassa.

Norman joutuu myöntämään, että hänellä oli lyhyt suhde nuoren naisen kanssa. Samalla hän vakuuttaa rakastavansa Clairea niin paljon, ettei edes harkinnut tämän jättämistä ja siksi lopetti suhteen nuoreen naiseen.

Normanin mukaan Madison sekosi siitä, että Norman jätti hänet ja uhkasi tappaa Clairen. Norman kertoo Madisonin tulleen heidän kotiinsa ja tappaneen itsensä lääkkeiden yliannostukseen, minkä jälkeen Norman oli pannut naisen autoon ja lykännyt auton järveen. - Claire ei tiedä mihin uskoa, mutta hän uskoo mieheensä...

     *     *     *

Claire saa Normanin soittamaan poliisille. Kun mies puhuu puhelimessa, jokin saa Clairen jälkikäteen epäilemään, mitä mies oli oikein tehnyt...  Kun Norman alkaa valmistautua pidättämiseensä, Claire ottaa puhelimen ja soittaa numeroon, johon Norman oli juuri soittanut vain huomatakseen, ettei tämä ollutkaan soittanut poliisille.

Norman on vaivihkaa seurannut Clairen puuhia ja huumaa naisen aineella, joka saa hänet halvaantumaan. Ja panee hänet sen jälkeen kylpyammeeseen ja alkaa juoksuttaa vettä. Samalla Norman puhuu koko ajan vaimonsa kanssa - ja yllättäen tunnustaa tappaneensa Madisonin. Tämä ei siis ollutkaan tehnyt itsemurhaa.

Madison oli uhannut mennä yliopiston dekaanin juttusille, mistä olisi seurannut Normanin erottaminen ja hänen menestyksekkään tutkijanuransa loppu, mitä Norman ei voinut sallia.

     *     *     *

Kesken kaiken katsellessaan vaimoaan Norman näkee vaimonsa muuttuvan hetkeksi Madisoniksi, mikä saa miehen ottamaan taka-askeleen. Norman liukastuu lattialla olleeseen saippuaan, kaatuu ja lyö päänsä lavuaarin reunaan sekä menettää tajuntansa.

Samaan aikaan Claire alkaa vähitellen saada kätensä ja jalkansa liikkeelle, ja onnistuu kuin onnistuukin vetämään ammeesta tulpan pois välttyen näin hukkumiselta. Kun Claire kurkottautuu ylös ammeesta, hän kuitenkin huomaa Normanin kadonneen jonnekin. Claire joutuu paniikkiin.

Hän alkaa varovasti liikkua peilinpala kädessään pois kylpyhuoneesta, peläten kohtaavansa miehensä. Lopulta hän pääsee portaille ja alkaa kulkea portaita alas - ja huomaa puolivälissä miehensä makaavan keskellä olohuoneen lattiaa tajuttomana.

Norman tulee tajuihinsa Clairen yrittäessä kiskoa puhelinta miehen alta ja Claire pakenee ulos auton avaimet kädessään, jotka hän oli napannut mukaansa. Paetessaan autolla Claire huomaa, että Norman oli onnistunut hyppäämään autossa perässä olevaan traileriin mukaan.

Sillalla hän näkee jälleen kerran Madisonin haamun, jota väistäessään auto syöksyy järveen, minkä jälkeen alkaa loppukamppailu vedessä samaan aikaan, kun auto vähitellen uppoaa järveen.

     *     *     *

Vielä viimeisen kerran Madison ilmestyy niin Normanille kuin Clairelle. Madisonin mätänevä ruumis estää Normania kuristamasta vaimoaan ja tämä pääsee auton ikkunan kautta luikahtamaan pintaan. Normanille itselleen sen sijaan käy huonosti ja hän hukkuu auton mukana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti