torstai 6. marraskuuta 2014

Beatty: "Punaiset (Reds)" (1981)

Radikaali amerikkalainen lehtitoimittaja joutuu Venäjän vallankumouksen pyörteisiin vuonna 1917 ja toivoo voivansa tuoda bolshevismin myös USA:an. Vaan kuinkas siinä sitten kävikään. (IMDb:tä mukaillen)

"Punaiset"(1981) on yhdysvaltalainen historiallinen draamaelokuva. Sen on ohjannut ja osittain käsikirjoittanut Warren Beatty, joka myös näyttelee pääosan. Naispääosassa esiintyy Diane Keaton. Elokuva keskittyy kirjailija John Reediin, joka kirjoitti kirjan vuoden 1917 Venäjän vallankumouksesta "10 päivää, jotka järisyttivät maailmaa". Muissa keskeisissä rooleissa ovat lisäksi Edward Herrmann, Jerzy Kosinski, Jack Nicholson, Paul Sorvino, Maureen Stapleton, Ramon Bieri, Nicolas Coster ja M. Emmet Walsh.

Elokuvassa esiintyy lisäksi useita silminnäkijöitä. Toiset heistä ovat kuuluisia henkilöitä. Silminnäkijöinä esiintyvät mm. radikaalikasvattaja ja rauhanaktivisti Scott Nearing, kirjailija Dorothy Frooks, toimittaja ja kirjailija George Seldes ja kirjailija Henry Miller. (Wikipedia)

     *     *     *

Monella tavalla mielenkiintoinen ajankuva, ja tarkoitan nyt 1980-luvun alkua, jolloin elokuva on tehty. Mm. siksi että Suomi on mukana erilaisissa rooleissa elokuvan aikana. Kun John Reed (Warren Beatty) yrittää päästä laittomasti Suomen kautta Venäjälle, hänet pidätetään ja heitetään viikoiksi vankilaan ja lopulta vaihdetaan valkoisiin vankeihin, joita tuodaan Venäjältä Suomeen.

Kun Johnista ei kuulu kuukausiin mitään, John Reedin vaimo Louise Bryant (Diana Keaton) tulee hänkin niinikään laittomasti Suomeen Norjan kautta, ja pääsee kuin pääseekin suomalaisten kommunistien avustuksella Moskovaan. Kun hän lopulta kohtaa miehensä, tällä ei ole enää monta elonpäivää jäljellä, sillä hänen viimeinen munuaisensa pettää.

Elokuva Venäjä-kohtaukset ovat kuvattu Helsingissä, mikä tuo Suomen kolmannen kerran parrasvaloihin Warren Beattyn elokuvassa "Punaiset" (1981), joka oli jonkin sortin kohuelokuva, siksi ettei ole totuttu, että amerikkalaiset tekevät tällaisia elokuvia, joissa suhtaudutaan ymmärtävästi Neuvostoliittoon.

Louisea auttava suomalainen oli muuten suomalainen Åke Lindman.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti