perjantai 21. marraskuuta 2014

Beresford: "Maon viimeinen tanssija" (2010)

Tanssija Li Cunxinin omaelämänkertaan perustuva draama. 11-vuotiaana Li nostettiin köyhästä kiinalaisesta kylästä Kiinan kulttuurivallankumouksen aikana - ja vietiin Beijingiin opiskelemaan balettia. Vuonna 1980, kun ajat ja tavat olivat muuttuneet, Li pääsi USA:n ja Kiinan kulttuurivaihdossa käymään Teksasissa, jossa hän rakastui paikalliseen naiseen. Pari vuotta myöhemmin hän loikkasi Teksasiin ja pääsi Houstonin baletin päätanssijaksi ja myöhemmin samaan asemaan Australian baletissa. (IMDb)

     *     *     *

TÄNÄÄN YLE TEEMA KLO 21:30

     *     *     *

Varsinainen Tuhkimo-tarina, joka sisälsi moni pieniä käsikirjoitukseen vaivihkaa upotettuja kiinalaisia kansantarinoita ja elämänviisautta. Yksi osoitus siitä, että melkein kenestä tahansa voi tulla melkein mitä tahansa - kunhan saa sopivia tilaisuuksia elämänsä varrella. Eikä edes Kulttuurivallankumous ollut esteenä taiteellisesti lahjakkaiden esiinnousemiselle kansainväliseen kuuluisuuteen, missä on jotain .. suurta historian  ironiaa.

En tiedä, oliko henkilökuvan luonti sellaiseksi, mikä se oli, tarkoituksellista, mutta Li Cunxin ei ollut mikään erityisen kiinnostava persoona. Hän oli ehkä loistava tanssija, mutta muutoin ihmisenä aikalailla keskinkertainen, mikä tietysti antaa toiveita kaiken maailman taviksille nousta maineeseen ja kuuluisuuteen eri taiteen aloilla. - Kuvataiteen puolella samanlainen anti-persoona ehkä olisi jokin sellainen henkilö kuin Andy Warhol.

USA:sta Li muutti vuonna 1995 Australiaan, missä on asunut sen jälkeen toisen vaimonsa Mary McKendryn kanssa. Naimisissa he olivat tosin olleet jo vuodesta 1987 lähtien.

Vuonna 2003 Li julkaisi omaelämänkertansa "Maon viimeinen tanssija", johon elokuva perustuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti