keskiviikko 12. marraskuuta 2014

Cosmatos: "Rambo - taistelija 2" (1985)


"Rambo – taistelija 2" (1985) on yhdysvaltalainen George Pan Cosmatosin ohjaama toimintaelokuva. Se on jatko-osa elokuvalle "Taistelija" (1982). Elokuvan pääosassa nähdään Sylvester Stallone.

Elokuva on yksi toimintaelokuvien klassikoista ja yksi genren merkittävimpiä teoksia. Elokuva voitti peräti viisi Golden Raspberry -palkintoa. Tosin elokuva sai myös yhden Oscar-ehdokkuuden Parhaat ääniefektit -kategoriassa. (Wikipedia)

     *     *     *

TÄNÄÄN TV 5 KLO 21:00

     *     *     *

Vaikka en tällaisesta toiminnasta pidä, tällä elokuvalla ovat ansionsa. Myös aiheen puolesta, sillä se käsittelee yhtä aikansa merkittävintä amerikkalaista myyttiä ja urbaanilegendojen kohdetta. Miten kävi niille tuhansille amerikkalaisille sotilaille, joista Vietnamin sodan jälkeen ei kuulunut enää mitään?

John Rambo (Sylvester Stallone) on tietysti se, joka löytää viidakoista joukon riutuneita sotilaita ja vihdoin vapauttaa heidät. Jotain tuttua tästäkin päivästä elokuvassa on eli silmiinpistävä venäläisvastaisuus, joka on hallinnut lähes koko ajan sivistynyttä länttä.

Oman jännitteensä elokuvaan tuo se, että virallinen USA ei halua tietää mitään siitä, miten näille sotasankareille oikein oli tapahtunut, mikä jätti syvät arvet kokonaisen sukupolven elämään. Yhtymäkohta nykypäivään on myös 'terrorisminvastainen sota', jota Pentagon kävi Vietnamissa, vaikka virallisesta sodan päättymisestä oli yli 10 vuotta.

Juoneen kuuluu salaliitto, jonka kohteena on USA:n kansa. Omaisensa menettäneille halutaan uskotella, ettei ketään ole jäänyt sodan jälkeen viidakoihin. Ja Rambo toiminnallaan paljastaa valheen - ja menettää sen takia melkein henkensä. Toisaalta häntä vastassa ovat 'vinosilmät' ja 'kommunistit', toisaalta petolliset omat joukot. - Ainoat joihin hän saattoi luottaa olivat erikoisjoukot eli vihreät baretit.

Yksinäinen sankari, jonka salanimikin on Lone wolf, nousee kuin feeniks-lintu tuhkasta, ja kostaa verisesti kaikille häntä vastaa asettuneille - ja kymmenet ihmiset pääsevät tässä 1-miehen-sodassa hengestään. Kun Stallonen vietnamilainen rakastettu Co Bao (Julia Nickson) pääsee hengestään, Rambon sodasta tulee vielä yksityinen kostoretkikin.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti