lauantai 15. marraskuuta 2014

Goldwyn: "Teoria miehistä" (2001)

Poikaystävän jätettyä talk show'n tuotantoassistentti alkaa kirjoittaa seksistisiä kolumneja miehistä. Nainen syyttää kaikkia miehiä huijareiksi, jotka uhmaavat hänen asemaansa julkkiksena. (IMDb)

"Teoria miehistä" (2001) on romanttinen komedia, joka kertoo naisesta, joka etsii syytä miksi hänet jätettiin. Elokuvan on ohjannut Tony Goldwyn. (Wikipedia)

     *      *     *

TÄNÄÄN AVA KLO 21:00

     *      *     *

Teoria miehistä - ja siinä sivussa naisista - joka ei käytännössä osoittaudu kovin toimivaksi. Elokuva alkaa päähenkilön Jane Goodalen (Ashley Judd) selostuksella kokeesta, joka tehtiin härille ja lehmille. Härkä ei koskaan astu samaa nautaa kahdesti ja tunnistaa vanhan tapauksen, vaikka tilannetta miten tahansa manipuloitaisiin. Se pitää aina parempana Uutta lehmää. Jane soveltaa teoriaa omaan elämäänsä - ja tilanteeseen, jossa joutuu toistamiseen elämänsä miehen hylkäämäksi tai jää toiseksi naiseksi.

Tuotantotiimiin, jonka ympärille tapahtumat kiertyvät, kuuluu kunnianhimoinen talk show'n emäntä Diane 'Dee' Roberts (Ellen Barkin), joka osoittautuu tietämättään Janen kilpailijaksi miesmarkkinoilla. Naistenmies, tuottaja Eddie Alden (Hugh Jackman) on hänen ystävänsä, jonka suureen asuntoon Jane muuttaa asumaan, jouduttuaan toisen tuottajan Ray Brownin (Greg Kinnear) hylkäämäksi.

Eddien lisäksi Jane saa tukea ystävättäreltään Liziltä (Marisa Tomei) sekä siskoltaan Aliceltä (Catherine Dent). Myös Lizillä on samanlaisia ongelmia miesten kanssa, Alice sen sijaan elää hyvää elämää miehensä Stephenin (Peter Friedman) kanssa. Heidän ongelmansa on hyvin toisenlaisen kuin Janella ja Lizillä: he eivät pitkäaikaisesta yrityksestä huolimatta ole onnistuneet saamaan lasta. Ja kun sisko vihdoin tulee raskaaksi, joka päättyy keskenmenoon.

     *      *     *

Kun Janen pitkälle kehittynyt suhde Rayn kanssa ajautuu karille, hän kostaa välittömästi menetyksensä Raylle - ja muuttaa asumaan Eddien luokse. Itse asiassa hänellä ei ollut tilanteessa hyviä vaihtoehtoja, koska hän oli luopunut omasta asunnostaan siksi, että kuvitteli muuttamansa yhteen Rayn kanssa. Viime tingassa Ray pyörsi päätöksensä, mikä oli tietysti hyvin loukkaavaa ja haitallista Janen kannalta sekä myös kiusallista, olivathan he läheisiä työkavereita.

Jane paras ystävätär Liz on laajalevikkisen lehden toimittaja, jonka lehteen Jane alkaa kirjoittaa suosituiksi osoittautuneita, miesvihamielisiä kolumneja. Hän esiintyy 65-vuotiaana, kokeneena parisuhdeasiantuntijana, joka kehittelee kirjoituksissaan sosiobiologista teoriaa miesten ja naisten välisistä suhteista.

Käänne tapahtuu, kun Jane yllätyksekseen huomaa rakastuneensa itselleen hyvin epätodennäköiseen mieheen Eddieen, jolla on samaan aikaan useita naisia, joihin myös Jane tutustuu, asuuhan hän miehen luona. Ja tunne osoittautuu molemminpuoliseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti