torstai 13. marraskuuta 2014

Karjula (toim.): "Kirjoittamisen taide & taito" (2014)

Kirjoittamista opetetaan ja opiskellaan koko ajan enemmän. Käsitys kirjailijasta itseoppineena nerona on vanhentunut. Kirjoittaminen on taito, jota voi opetella ja harjoitella ja jossa voi harjaantua.

Kirjoittamisen taide ja taito keskittyy kirjoittajan työn käytännön kysymyksiin unohtamatta käsitteellistäviä ja kontekstualisoivia näkökulmia. Teoria ja käytäntö yhdistyvät artikkeleissa sujuvasti, ja monet teksteistä soveltuvat eri tekstilajien kirjoittamisen tueksi sekä luovaa kirjoittamista opiskeleville että muille asiasta kiinnostuneille.

Artikkelit jakavat Turun yliopiston luovan kirjoittamisen oppiaineeseen kertynyttä tietoa ja osaamista. Tekijät ovat luovaa kirjoittamista opiskelleita ja opettavia kirjoittajia, tutkijoita ja kirjailijoita. Artikkelien aiheita ovat traditioiden merkitys kirjoittamisessa, kirjoittajan tausta-aineistot, proosan rakenne, kertojaratkaisut, omaelämäkerrallinen kirjoittaminen, kirjoittajaidentiteetti ja palautteen merkitys, yhteiskirjoittaminen, kirjoittamisen muusat, diskursiivinen vallankäyttö sekä käsikirjoituksen julkaiseminen ja kirjailijan työ. (Takakansi)

Suomessa on tällä hetkellä kaksi paikkaa, jossa voi opiskella luovaa kirjoittamista yliopistotasoisesti. Toinen niistä on Jyväskylän yliopisto ja toinen Turun yliopisto. Tämä kirja on jälkimmäisen yliopiston ensimmäinen julkaisu. - Ja se vaikuttaa virkistävän erilaiselta kuin millaiset ovat opinnot Jyväskylässä. Punaisena lankana on, että esimerkiksi romaaneja on mahdollista kirjoittaa samalla tavoin kuin tietokirjoja ja tutkimuksiakin. Miksipä ei? Taito kuin taito, ja kirjoittamisestahan kummassakin tapauksessa on kyse.

Kirjoittajalista on mielenkiintoinen, sillä joukossa on mm. kirjailijoita kuten Jenni Linturi, Iida Rauma ja Niina Repo. Lisäksi kirjan toimittanut Emilia Karjula on väitöskirjan tekijä - Jyväskylään. Luovaa kirjoitamista on opetettu Turussa vuodesta 2004, ja tämä kirja on sikäläinen taidon näyte siitä, mihin kirjoittamista opettavat ja tutkivat parhaimmillaan pystyvät.

Itseäni kiinnostavat ennen muuta artikkelit, joissa pureudutaan kaunokirjallisen tekstin rakenteeseen - ajatuksena, että kirjoittamista opiskelemalla on mahdollista tulla vaikkapa hyväksi viihdekirjailijaksi.

Jos haluaisin genrekirjoittajaksi tämän päivän Suomeen ja maailmaan, pakkaisin laukkuni ja muuttaisin Turkuun, mutta sitä ennen minun tulisi päättää, mikä on minun genreni eli onko se romanttinen viihde, dekkari, fantasia vai joku muu. Ja tietysti olisi hyvä, jos olisin nuori noin 30-vuotias nainen, sillä heitähän Suomi markkinoi mm. Frankfurtin kirjamesssuilla aiemmin tänä vuonna.

Ja mielelläni kirjoitan esikoiskirjaani jossain kiinnostavassa opiskelija- tai harrastajaryhmässä. Kirjalla voisi olla vaikkapa 5-10 tekijää, jotka tuovat projektiin oman osaamisensa.

Jokaisen joka harkitsee Kirjoittamisopintoja yliopistossa - tai jossain muualla - tähtäimenään ammattikirjoittajan ura kaunokirjallisten tekstien tekijänä, kannattaa ilman muuta lukea tämä kirja, sillä se kertoo miltei kaiken tarpeellisen, vaikkei olekaan oppikirja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti