keskiviikko 12. marraskuuta 2014

McTeigue: "V niin kuin verikosto" (2005)

Tulevaisuuden Eurooppaa mm. Iso-Britanniassa hallitsevat tyrannit. Varjoissa liikkuva naamaripäinen taistelija apunaan nuori nainen suunnittelee muutosta tilanteeseen - ja samalla toteuttaa henkilökohtaista kostoaan häntä kaltoin kohdelleille. (IMDb:tä mukaillen)

"V niin kuin verikosto" (2005) on James McTeiguen ohjaama fantasiatrilleri. Elokuvan tuottivat myös käsikirjoituksen laatineet Wachowskin veljekset Joel Silverin kanssa. Elokuva pohjautuu Alan Mooren ja David Lloydin samannimiseen sarjakuvaromaaniin. Tarina seuraa salaperäisen V-nimisen vapaustaistelijan toimia. Tapahtumat sijoittuvat lähitulevaisuuden dystopiseen Lontooseen, Britanniaan. Rooleissa ovat Natalie Portman (Evey Hammond), Stephen Fry (televisiojuontaja Gordon Deitrich), Hugo Weaving (V), Stephen Rea (komisario Finch) ja John Hurt (ylikansleri Sutler). (Wikipedia)

     *     *    *

Uskoisin että elokuva kuvaa symbolisesti - ja varsin uskottavasti - tämän päivän länsimaisten poliitikkojen ja virkamiesten pahimpia pelkoja. Sitä että kansallisvaltioiden todellinen luonne paljastuu ja heidän oma pieni päänsä on vadilla kansan ihmeteltävänä. Mm. tästä syystä Suomessakin poliisi laatii mustia listoja omista kansalaisistaan ja laittomasti vakoilee heidän arkista elämäänsä.

Kaikesta huolimatta - tai juuri sen takia - elokuvassa esitetty aate on naiivi ja harhainen, ja  paradoksaalisesti itse äärioikeistolainen. Poliittinen liberalismi esitetään Ranskan suuren vallankumouksen hengessä, mikä oli hyvin kyseenalainen vaihe Euroopan ja Ranskan historiassa, vaikka sitä suomalaisetkin historiankirjat ylistävät. Totuus on ihan jotain toista - perusteettoman veristä ja häpeällistä toimintaa yksilöitä vastaan, joita muka puolustettiin.

Loppujen lopuksi poliittiset ideologiat ja uskonnot ovat jättäneet jälkeensä vain paljon pahaa. Aatteista ei ole ollut ihmisten arkiselle elämälle mitään iloa vaan vain loputon taakka, mistä on ennemmin tai myöhemmin päästävä eroon - tai aatteiden itsensä kuvaama dystoopinen loppu on edessä niiden itsensä takia.

     *     *    *

Aivan lähitulevaisuuteen sijoittuvassa totalitaristisessa Euroopassa tapahtuu pieni mitättömän tuntuinen tapahtuma. Ulkonaliikkumiskiellon jälkeen nuori nainen Evey Hammond (Natalie Portman) joutuu salaisen poliisin Sormen pidättämäksi. Yllättäen apuun saapuu naamiomies V (Hugo Weaving), joka vie Eveyn maanalaiseen kotiinsa.

V:llä on yksinkertainen suunnitelma, jonka avulla hän aikoo vapauttaa britit ylikansleri ja puoluejohtaja Adam Sutlerin (John Hurt) hirmuvallasta.  Huvittavaksi asetelman tekee se, että niin V kuin Sutler kummatkin ovat äärioikeistolaisia paskapäitä ja tietyllä tavalla ideologisia kilpailijoita keskenään saman poliittisen leirin sisällä.

Elokuvissa sankarit ja heidän aatteensa lopulta tietysti aina voittavat. Niin tälläkin kertaa. Loppukohtauksessa kansanjoukot vyöryvät poliisin ja armeijan yli kohti räjäytettyä Parlamenttitaloa. Samaan aikaan toisaalla salainen poliisi Sormi murhaa oman johtajansa Adam Sutlerin. Valta on V:n ansiosta vaihtunut, ja V:n joukot saavat Sormen - ja arvatenkin myös armeijan - vuorostaan omaan käyttöönsä. Eikä lopulta siis mikään ole muuttunut paitsi että Parlamenttitalo on raunioina. Voi, voi. Ollaan ojasta allikossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti