sunnuntai 2. marraskuuta 2014

RUNO ON VAPAA. Osa 234 "Kuka poimisi sirpaleesi?"

KUKA POIMISI SIRPALEESI?

Ei minusta ole sirpaleidesi kerääjäksi 
     vaan sinun on kerättävä ne itse.

En tarkoita etten voi tehdä mitään 
     mutta sinun on kerättävä rippeesi.

Joskus minusta tuntuu että nautit tilanteesta
    silti sinun on tehtävä se joskus.

Jos et tee mitään, teet minusta samanlaisen
    kuin oli isäsi, enkä ole sinun isäsi. 

En myöskään ole samanlainen kuin isäsi
    muuta kuin sairaassa mielikuvituksessasi.

Joten toivon että teet jotain. Lupaan kuunnella
     keskustella - olla vaatimatta sinulta mitään
         mitä et itse tahdo.

      -     -     -     -    -    -    -   -

Oletko muuten koskaan miettinyt tarkkaan, mitä tapahtuu kun ihminen räjähtää kappaleiksi? Jeff Beesleyn kauhuelokuvassa "Dolan's Cadillac" (2009) Tomin vaimo räjäytetään hengiltä hänen silmiensä edessä, minkä jälkeen Tom ei mieti muuta kuin millä tavoin kostaa teon tekijälleen.

Andrew Davisin "Sivulliset uhrit" (2012) ovat palomiehen perhe, joka kuolee samanlaisessa pommi-iskussa. Isä Arnie Schwarzenegger kostaa terroristeille ja siinä sivussa CIA:lle perheen kuolemn 100-kertaisesti.

Anna-Sofia Nylyndin dokumentaarisessa lyhytelokuvassa "Kuka poimisi sirpaleeni?" (2012) katsoja katselee, kun 6-kymppinen nainen kertoo miessuhteistaaan ja seksuaalisuudestaan paperinukkejen avulla. Miehet esitetään muovipusseina. Hänelle läheinen mies on käyttänyt häntä lapsena hyväksi, mikä on lyönyt leimansa hänen kaikkiin miessuhteisiinsa.

     *     *     *

Tapauksia ei voi tietysti verrata toisiinsa muuta kuin siten, että kumpikaan nainen ei voi enää palata ajassa taaksepäin. Hukkaan heitetty elämä on tietysti elämätöntä elämää siinä missä kuolemakin.

6-kymppisen naisen kohdalla lapsuuden kokemuksella on ollut vaikutusta koko hänen elämäänsä, mutta samanlaisia kokemuksia on ollut sadoilla ja tuhansilla muillakin naisillä ja miehillä. Oikealla tavalla käsiteltyinä kokemukset eivät hallitse elämää.

Lähes jokaisella ihmisellä ovat omat kurjat kokemuksensa, joista täytyy vain jotenkin selvitä ja jatkaa elämää eteenpäin. Vain kuolema on lopullista, eikä silläkään ole merkitystä enää itselle vaan vain muille niin kuin Beesleyn elokuvassa.

6-kymppisen naisen kokemukset ovat hänen elämänsä aikana saattaneet olla häneen rakastuneille miehille samanlaisia kokemuksia kuin "Dolan's Cadillac" -elokuvan vaimon räjähtäminen Tomille. Erona on tietysti se, että elossa oleva voi yrittää tehdä tilanteelle jotain eikä vain odottaa vuosikymmeniä ihmettä ja kostaa tekoa muille ihmisille.

Linkit:

Vem plockar upp skärvor av ett sprucket jag. Helsingin lyhytelokuvafestivvaali 11.-15.11.2014 (Best experimental documentary - Pärnu film festival, Honorary mention - Artova film festival)

Anna-Sofia Nylund. 2012. Vem plockar upp skärvor av ett sprucket jag. IMDb

Anna-Sofia Nylund. 2012. Vem plockar upp skärvor av ett sprucket jag. Elonet

Tiivistelmä:
 "En ole ollut rakastunut yhteenkään elämäni mieheen. En tiedä mitä rakkaus on." 66-vuotias nainen tarkastelee elämäänsä. Näemme muistojen muovautuvan outojen yökerhokokemusten ja vieraiden miesten kanssa vietettyjen hotelliöiden kautta. Ne eivät ole suoneet kokijalleen minkäänlaista lohtua tai turvaa. Taiteilija Pauliina Turakka Purhosen räsynuket esittävät naista 5-, 30- ja 60-vuotiaana.
Olga Pemberton. Vem plockar upp skärvor av ett sprucket jag. Ftv.mag

Queen of Splinters trailer. YouTube

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti