maanantai 10. marraskuuta 2014

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 370: "Homo Sapiens = laji joka murhaa?"


Eilen illalla olin poikkeuksellisen väsynyt. Ehkä tämä pimeys oli pääsyynä, mutta päivä oli muutenkin pitkä - ainakin siinä mielessä, että olin kotona vasta ilta 7:ltä.

Avasin TV:n niin kuin tällaisessa tilanteessa usein tehdään. Kanava oli TV1:llä, mikä sekään ei varmasti ole epätavallista. Tasan 7:ltä oli alkanut ohjelma "Neandertalilaisten arvoitus". Näitä ohjelmiahan tulee vuosittain muutamia, missä yleensä kerrotaan, missä tutkimuksessa juuri tällä hetkellä mennään. Niin oli nytkin.

     *     *     *

Ruth Berryn ohjaama ja käsikirjoittama dokumentti "Neandertalilaisten arvoitus" (2011) ei ollut logiikaltaan sieltä parhaimmasta. Ohjelmassa esitetty teoria neandertalin ihmisten häviämiseen perustuu yhteen suosittuun teoriaan eli ilmastoteoriaan, mikä tarkoittaa sitä, ettei Homo Sapiensilla ole juuri mitään tekemistä toisen ihmislajin häviämisen kanssa. - Nykyihminen vain ikään kuin täytti luontoon jääneen tyhjän ekologisen lokeron tms.

Berry ei esimerkiksi kysy, miksi viimeiset neandertalaiset asuivat juuri rannikoilla, ikään kuin sinne ahdistettuina, kun muualla ei ollut enää elintilaa. Nykyihminen ja neartalin ihminen risteytyivät keskenään, mutta nykyihmisen perimässä on hyvin vähän jälkiä toisesta lajista, mikä viittaisi siihen, että nykyihminen vältti rauhanomaista rinnakkainoloa toisen lajin kanssa.

Neandertalin ihmistä nykyihmisessä on huomattavasti enemmän pohjoisessa kuin nykyisten, sotaisten etelä- ja keskieurooppalaisten kansojen keskuudessa mukaan lukien skandinaavit, mikä viittaa lisäksi siihen, että toinen pakoreitti viimeisille neandertalilaisille oli pohjoinen. Kenties pienet pohjoisen kansat kuten saamelaiset ovat viimeisenä olleet tekemisissä näiden esi-isiemme kanssa.

     *     *     *

Dokumenttiohjelmassa käsiteltiin uutena tietona vain yhtä tapausta Pohjois-Espanjassa, josta oli löydetty jäänteitä yhteensä 12 neandertalin ihmisestä. Ensimmäistä kertaa jäänteiden joukossa oli merkkejä kannibalismista, mikä tulkittiin siten, että pienet neandertalin ihmisen populaatiot olivat kuolemassa sukupuuttoon ja nääntymässä nälkään ilmaston viilennyttyä nopeasti.

Tai sitten nykyihmiset panivat poskeensa kenties myrskyn takia loukkoon joutuneet ihmisparat, mikä on yhtä todennäköinen selitys.

Kaikkein epäuskottavimmalta tuntuu selitys, että neandertalin ihmiset olisivat huonosti sopeutuneet pohjoisiin oloihin, sillä hehän olivat juuri se ryhmä ihmisiä, jotka olivat asuttaneet pohjoista jopa satoja tuhansia vuosia. - Ja he eivät muka olleet sopeutuneet pohjoisiin oloihin?

     *     *     *

Asetelmasta tulee mieleen Euroopan lähihistoria, viimeiset 100 vuotta, jolloin nationalistit, oikeistoradikaalit ja -anarkistit ovat jyränneet Euroopassa, mille ei näy vieläkään loppua. Ja niin ay-liike kuin poliittinen vasemmisto on lopulta aina myötäillyt vallanpitäjiä.

Ne jotka haluavat välttää - ja ennen muuta välttävät - väkivaltaa sen kaikissa muodoissa ovat hyvin, hyvin pienessä vähemmistössä. Väkivaltaa ei ole arjessa ollut kenties koskaan niin paljon kuin tänä päivänä.

Ja seuraavaksi sukupuuttoon kuolevat - ei ihminen lajina vaan - ne viimeiset ihmiset, jotka uskaltavat olla edes vähän eri mieltä valtavirran kanssa. Kohtalo on sama kuin heidän esi-isillään.

Linkki:

Kinnarinen, T. Miten ihminen asutti maailman? Tiede-lehti 9.6.2011

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti