keskiviikko 19. marraskuuta 2014

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 372: "Anaaliseksiä koulujen opetussuunnitelmiin?"

Snopes.com -sivuston uusin urbaanilegenda eiliseltä päivältä on otsikoitu "Kansiot täynnä naisten kondomeja". Eli naisten nautinnoista tässäkin tapauksessa on kyse niin kuin eilisessä Tanya Wexlerin hulppeassa elokuvassa "Hysteria" (2011), mitä hauskempaa ja samalla vakavaa elokuvaa en ole aikoihin nähnyt.

Ja niin kuin aina - tarinoissa on totta toinen puoli. Kysymys kuuluukin, mikä tässä tapauksessa oli totta mikä tarua? Mutta ensin itse tarinaan, joka on lähtöisin Chicagon kunnallisesta koulutoimesta ja sen opetussuunnitelmaviilauksista, joissa väitettiin opetettavan "turvallista anaaliseksiä" ja muita yhtä suoraviivaisia asioita 4- ja 5-luokkalaisille.

Totta tarinassa on ainakin se, että Andrew Jackson Language Academyn vanhemmat löysivät opetussuunitelmastaan sellaisia aiheita kuin anaaliseksin, yhdynnän keskeytyksen ja naisten kondomin käytön. Ja he myös vanhempainillassa tutustuivat tällaiseen materiaaliin.

Totta sen sijaan ei ole (ja uskokoon ken tahtoo) - vaan legendaa -, että Chicagon kunnallinen koulutoimi olisi aikonut opettaa oppilaille turvaseksiä. Kyse oli siis lähinnä yhden koulun vanhempien keskusteluista, mistä juttu lähti huhuna leviämään ympäri USA:a.

     *     *      *

Snopes.comin selvityksen mukaan aineistoa ei ole tiettävästi esitetty myöskään lapsille, vaikka kenties asioista kertominen olisi ihan hyödyllistä ja tarpeellista. Mitään vahinkoahan seksuaalikasvatuksesta tuskin on kelleen. Sen sijaan vanhemmille esitetty materiaali lähti kiertämään Internetissä.

Tarina on tuore, sillä se lähti liikkeelle 12.11.2014 "DNA Info" -lehden artikkelista, jossa kerrottiin miten vanhemmille esiteltiin aineistoa, jossa näitä aiheita käsiteltiin. Artikkelissa mainittiin myös, että yli 10 % alle 13-vuotiaista tytöistä on Chicagossa oman ilmoituksensa mukaan harrastanut seksiä, mikä on tiedon puutteen takia ollut suojaamatonta.

Kohu johti siihen, että Chicagon koululautakunnan pj Bill McCaffrey on kiistänyt sen, että tällaista materiaalia olisi koskaan suunniteltu käytettävän alakouluissa, eivätkä ne kuulu opetussuunnitelmiin. Hän ei myöskään osaa sanoa, miksi tällainen aineisto oli erehdyksessä joutunut vanhempien käsiin.

Linkki:

Snopes.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti