tiistai 18. marraskuuta 2014

Wexler: "Hysteria" (2011)

Tarina siitä miten Mortimer Granville keksi ensimmäisen vibraattorin - lääketieteen nimissä. (IMDb)

"Hysteria" (2011) on Tanya Wexlerin ohjaama brittiläinen romanttinen komedia, jonka pääosissa ovat Hugh Dancy ja Maggie Gyllenhaal.

Elokuva sijoittuu kuningatar Viktorian aikaan, ja kertoo millaisten vaiheiden kautta seksuaalisesti tyydyttämättömät keskiluokkaiset naiset saivat vibraattorin käyttöönsä. Tuohon aikaan tauti diagnostisoitiin lääketieteessä vielä hysteriaksi. Naisten orgasmi oli tuntematon käsite. (Wikipediaa mukaillen)

      *     *     *

Voiko lähihistoriaa ja sen keksintöjä - ja ihmisten ymmärrystä - avata paremmin ja hauskemmin ihmisten silmien eteen kuin tällaisessa elokuvassa!

Vielä Ukko-Freudin aikaan uskottiin, ettei nainen voi saada orgasmia ilman miestä ja ettei naisen nautinto ole samanlaista kuin miehen. Lääkäreiden pieneen ahtaaseen mieleen ei ennen vibraattorin keksijää Mortimer Granvillea tullut kysyä asiaa naisilta itseltään. Mielenkiintoista, hyvin mielenkiintoista. - Niin jakaantunut sivistynyt läntinen maailma oli sukupuolen suhteen. Pakanallisessa idässä tällaiset asiat eivät ole koskaan olleet ongelmia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti