maanantai 8. joulukuuta 2014

Condon: "Kinsey" (2004)

Alfred Kinsey kirjoitti vuonna 1948 raportin "Miehen seksuaalinen käyttäytyminen" (Sexual Behavior in the Human Male), joka oli oman alan pioneerityö. (IMDb)

"Kinsey" (2004) on Bill Condonin ohjaama draamaelokuva yhdysvaltalaisen seksitutkijan Alfred Kinseyn elämästä. Häntä ja hänen vaimoaan esittävät Liam Neeson ja Laura Linney. (Wikipedia)

     *     *     *

Kuuluisa seksitutkija Alfred Kinsey (Liam Neeson) oli alun pitäen tavallinen Indianan yliopiston biologian professori, joka tutki äkämäpistiäisiä, joita hän oli koonnut ympäri USA:a kymmeniä tuhansia.

Yliopistossa hän kuitenkin joutuu tekemisiin aikansa puritaanisen seksuaalimoraalin kanssa. 20-vuotiaat opiskelijat eivät tiedä mitään seksistä, ja silti he harjoittavat usein varsin vapaata seksiä keskenään - ja sukupuolitaudit leviävät.

Pitääkseen ongelmaa kurissa yliopisto järjestää Hygienia -kursseja, joilla kehotetaan lähinnä vain pidättäytymään seksistä ja pelotellaan vanhakantaisesti seksin ja masturbaation vaaroilla, joilla ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa.

Kinsey joutuu tähän järjettömyyteen mukaan saatuaan tehtäväksi pitää Avioliitto -kurssin opiskelijoille, missä yhteydessä hän yrittää pureutua seksin ytimeen, mutta tietoa ihmisten seksuaalisesti käyttäytymisestä on 1930-luvulla hyvin vähän saatavilla. Joten ensimmäiset kyselyt hän hän tekee omille opiskelijoilleen, jotka heti paljastavat monia pitkään ylläpidettyjä myyttejä virheellisiksi.

Esimerkiksi niin naiset kuin miehet masturboivat ja toisin kuin tuohon aikaan yleisesti väitettiin itsetyydytyksestä ei ollut mitään terveyshaittoja. Opiskelijoiden keskuudessa Alfred Kinseystä tulee hyvin suosittuja, ja hän löytää heidän joukostaan myös tulevan vaimonsa Macin eli Clara McMillenin (Laura Linney).

     *     *     *

Lopulta Kinseyn avioliittokurssit muuttuvat sisältönsä mukaisesti Seksikursseiksi ja hän alkaa äkämäpistiäisten sijaan tutkia ihmisten seksuaalista käyttäytymistä. Menetelmänä käytetään haastattelumenetelmää. Tutkimustyöhönsä Kinsey onnistuu saamaan Rockefeller -säätiöltä merkittävää rahoitusta, mikä mahdollistaa sen, että hän voi kirjoittaa ja julkaista kuuluisat tutkimusraporttinsa, joista ensimmäinen käsittelee miehen seksuaalisuutta.

Kinseyä auttaa tässä työssä aluksi lähinnä hänen vaimonsa Mac ja tutkimusassistentti Clyde Martin, mutta projektin paisuessa perustetaan erillinen instituutti, johon palkataan suuri joukko ihmisiä tekemään haastatteluita ja kirjoittamaan tutkimusselosteita ym.

Raporttien kautta mm. homoseksuaalisuudesta ja masturboinnista tulee USA:ssa vähitellen hyväksyttäviä asioita ennen muuta siksi, että ne ovat niin tavallisia ja arkipäiväisiä ilmiöitä, joita on mieletöntä kieltää sen kummemmin lailla kuin moraalisestikaan. 1950-luvulla Alfred Kinsey saa kuitenkin FBI:ltä kommunistin leiman otsaansa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti