keskiviikko 3. joulukuuta 2014

Eastwood: "Menneisyyden ote" (2003)

Lapsuuden tragedia varjostaa kolmen miehen elämää - ja yhdistää heidät, kun yksi miehistä menettää 19-vuotiaan tyttärensä. (IMDb)

"Menneisyyden ote" (2003) on Clint Eastwoodin ohjaama draamaelokuva, jonka pääosissa ovat Sean Penn, Tim Robbins ja Kevin Bacon. Elokuva perustuu Dennis Lehanen samannimiseen romaaniin "Mystic river", jonka on sovittanut käsikirjoitukseksi Brian Helgeland. Elokuva sai vuonna 2004 6 Oscar-ehdokkuutta.

Elokuva alkaa kertomuksella kolmesta nuorukaisesta Bostonissa: Jimmy (Sean Penn), Dave (Tim Robbins) ja Sean (Kevin Bacon). He olivat kymmenvuotiaita, kun Dave kidnapataan kesken pihaleikkien. Dave vangitaan neljäksi päiväksi. Vuosikymmeniä myöhemmin kolmikko on kasvanut ja kaikki asuvat edelleen Bostonissa. Jimmyn 19-vuotias tytär murhataan ja Dave joutuu epäilyksen alaiseksi. Rikosta tutkii Sean, josta on tullut poliisi. (Wikipedia)

      *      *     *

Niin kuin aina 'Clint Eastwood' -elokuvissa tässäkin liikutaan hyvän ja pahan, moraalin toisella puolella ja varsin rajulla tavalla.

Ehkä sokeeraavin kohtaus on, kun Jimmy Markumin vaimo Annabeth (Laura Linney) ylistää miestään kaupungin kingiksi hänen juuri tapettuaan lapsuuden ystävänsä ja naapurinsa Dave Boylen. Naiselle tilanne on orgastinen ja hän puoliväkisin pakottaa Jimmyn rakastelemaan kanssaan. Jimmy itse kokee hieman huonoa omaatuntoa tekonsa takia...

Kaiken lisäksi Daven raaka tappo tai murha oli täysin turha, sillä heidän tyttärensä Katien (Emmy Rossum) tappoi tämän poikaystävän Brendan Harrisin (Tom Guiry) kaksi teini-ikäistä veljeä puolivahingossa.

Samaan syssyyn muutaman päivän sisällä tapahtuu kolmaskin tappo, kun Dave tappaa pedofiilin autoonsa kesken puuhastelujen. Tosin kyse oli siitä, että autossa ollut poika oli vapaaehtoisesti autossa, sillä hän oli lapsiprostituoitu, minkä Dave tiesi. Daven mielessä nyrjähtää tilanteessa, sillä hänet itsensä elokuvan alkukohtauksessa kaksi homomiestä sieppaaa neljäksi päiväksi ja raiskaa sinä aikana toistuvasti ennen kuin hän pääsee pakenemaan - ja jatkamaan elämäänsä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti