keskiviikko 24. joulukuuta 2014

Hood: "Ender's game" (2013)

Nuori Ender Wiggin on pestattu Naton kaltaiseen tulevaisuuden organisaatioon johtaakseen taistelua vihamielisiä alieneja (Formics) vastaan, jotka onnistuivat melkein tuhoamaan ihmislajin edellisessä hyökkäyksessään. (IMDb)

"Ender's Game" (2013) on amerikkalainen, militaristinen tieteiselokuva, joka perustuu samannimiseen Orson Scott Cardin novelliin ja romaaniin. Elokuvan on käsikirjoittanut ja ohjannut Gavin Hood. Pääosassa Andrew 'Ender' Wiggininä on Asa Butterfield, joka on epätavallisen lahjakas lapsi, joka on lähetetty superälykkäiden lasten sotilasakatemiaan ulkoavaruuteen. Tarkoituksena on valmistautua alienien tulevaisuudessa tulevaa hyökkäystä vastaan. (Wikipedia)

     *     *     *

Tällaiset elokuvat ovat hyvin huolestuttavia, ja vielä huolestuttavampaa on se, että tämä on alle 30 -vuotiaiden nuorten kulttielokuva. Silkkaa fasismia. Edellisten vuosikymmenten supersankarit ovat eläkkeellä, juuri niin kuin jo Zack Snyderin "Watchmen" (2009) -elokuvassa on ironisesti kuvattu.

Jotain kertoo siitä, että alkuperäisen kirjan tekijä Orson Scott Card on ottanut vaikutteita USA:n sisällissodan kuvauksista ja historiallinen tilanne, Neuvostoliiton kaatuminen vuonna 1989, on vaikuttanut olennaisesti kirjan sisältöön.

Allegorisesti elokuva kuvaa oikeastaan 2010-luvun maailmaa, jossa - ihan oikeasti - lapsia ja nuoria on USA:ssa / Natossa rekrytoitu terrorisminvastaiseen sotaan. Peliohjaimin esimerkiksi Pakistanissa ohjattiin muutama vuosi sitten miehittämättömiä lennäkeitä satoihin siviilikohteisiin.

Se mikä oli Persianlahden sodan aikaan 1990-luvun alussa vain tieteiskuvitelmaa on 10 vuodessa muuttunut täydeksi todeksi. - Kaiken huipuksi esim. USA:n laivasto suosittelee elokuvaa opetuselokuvaksi... (Elokuva sotilaallisissa piireissä siis arvostetaan korkealle.)

     *     *     *

Mitenkään yllätyksenä ei voi pitää sitä, että tarina on rantautunut myös Suomeen Teatteri Toivo -nuorisoteatterin kautta vuonna 2014, joka ylpeänä esittää "Ender's game" (2014) näytelmää.

JATKUU...

     *    *     *

Linkit:

Orson Scott Card. Ender's game. 1991. Wikipedia

Gavin Hood. Ender's game. 2013. Wikipedia

Gavin Hood. Ender's game. 2013 (trailer). YouTube

Sara Salmenmäki. Ender's game. Ensi-ilta 27.9.2014. Teatteri Toivo

Jari Tamminen. Avaruudessa ei homostella. Voima.fi -lehti 4.12.2013

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti