maanantai 22. joulukuuta 2014

Ibsen: "Nukkekoti" [1879]

"Nukkekoti" [1879] on norjalaisen Henrik Ibsenin näytelmä, joka oli ilmestyessään kiistanalainen viktoriaanisia avioliittonormeja kohtaan sisältämänsä terävän kritiikin vuoksi. Näytelmä on romanttinen perhedraama, joka kuitenkin päättyy yllättävästi. "Nukkekodista" on tehty useita sovituksia televisioon.

Näytelmä on suomennettu ainakin neljä kertaa. Suomentajia ovat olleet Kaarlo Slöör, Maila Talvio, Eino Palola ja Lauri Sipari. (Wikipedia)

     *     *     *

Katselin tänä iltana alla olevasta linkistä löytyvän David Thackerin ohjaaman brittiläisen TV-näytelmän "A Doll's House" (1992), joka oli kerrassaan mainio. Juliet Stevenson ei ollut ehkä aivan tavanomainen Nora Helmer, mutta tulkinta oli varsin vakuuttava. Trevor Eve hänen miehenään Torvaldina ei hänkään ollut hullumpi.

Olen nähnyt näytelmän pari kertaa aiemmin TV:stä, mutta en aiemmin tätä versiota. Viimeksi 2000-luvun alkupuolella muistaakseni Uutena vuotena näytettiin Mabou Mines'in "Dollhouse", joka oli aivan uudenlainen tulkinta tästä klassikkonäytelmästä. Näytelmää näytettiin Bostonissa 9 vuotta putkeen, mikä kertoo paljon sovituksen suosiosta.

     *     *     *

Henrik Ibsenin realistisessa näytelmässä "Nukkekoti" [1879] kiinnitän huomiota aina muutamiin kohtiin, jotka tuntuvat epäuskottavilta. Tosin eiväthän antiikin tragediatkaan erityisen uskottavia väärinkäsityksineen aina olleet, ajatellaanpa vaikka Sofokleen "Kuningas Oidipusta".

Ehkä häiritsevimmältä on tuntunut rouva Linden ja asioitsija Krogstadin suhde. - Kuinka sattuikaan, että he tunsivat toisensa ja olivat olleet rakastavaisia! Tapahtumien kulku olisi ollut hyvin erilainen ilman tätä kytköstä.

Linde oli se joka sai Krogstadin muuttamaan mieltään ja pelastamaan Nora Helmerin petossyytteiltä, vaikka Nora toimi yleisesti hyväksytyn moraalin mukaan. Asetelmasta tulee mieleen toinen vastikään näkemäni realistinen klassikkonäytelmä eli Anton Tsehovin "Vanja-eno" [1899], jonka anti-kliimaksissa Vanja-eno epäonnistuu kahdesti yrittäessään ampua professori Serebrjakovin.

Kummassakin näytelmässä on vahvaa länsimaisen, muodollisen oikeuden kritiikkiä, vaikka kriitikot ja tutkijat eivät ole näytelmien tähän puoleen koskaan kiinnittäneetkään huomiota. Prosessi jossa 4-seinän sisällä tapahtuneita tapahtumia puidaan käräjäsaleissa ja tuomioistuimissa yksinkertaistaa ja vääristää tilanteen, jossa ihmiset ovat olleet - ja lain säännöksiin perustuvat ratkaisut ovat lähinnä arpapeliä.

     *     *     *

Toinen häiritsevä kohta "Nukkekodissa" on sen loppuratkaisu, kun Nora dramaattisesti - sen kummemmin keskustelematta - vain päättää lähteä kotoaan ja jättää niin miehen kuin lapset.

JATKUU...

Linkit:

Ibsen's Doll House to post #1 of 10 (TV-series). YouTube
The Belhaven University theatre. A Doll's House. YouTube
A Doll's House by Henrik Ibsen (FULL Audiobook). YouTube
30 sec preview - Mabou Mines' Dollhouse. YouTube

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti