keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Inárritu: "Amores perros – rakkaat koirat" (2000)

Kauhea auto-onnettomuus yhdistää 3 tarinaa toisiinsa, joihin liittyy menetystä, katumusta ja elämän ankaria realiteettejä, jotka on tehty rakkauden nimissä. (IMDb)

"Amores perros" (2000) on ohjaaja Alejandro González Iñárritun esikoiselokuva. Se on Méxicoon sijoittuva episodielokuva, jonka jokaiseen kolmeen episodiin liittyy rakkaus (amor) ja koira (perro). Episodeja liittää toisiinsa auto-onnettomuus. Amores perros on ensimmäinen osa ohjaajan ja käsikirjoittajan trilogiaa ja sitä seurasivat elokuvat "21 grammaa" ja "Babel". (Wikipedia)

     *     *    *

TÄNÄÄN YLE TEEMA KLO 22:05

     *     *    *

Hyvin taitavasti tehty elokuva, eikä käsikirjoituksessakaan ole valittamista. Jos olisi Hollywood-elokuva, Oscareita olisi luultavasti ropissut.

"Rakkaat koirat" (2000) sisältää siis kolme episodia, joiden keskiössä on aina kaksi ihmistä: 'Octavio ja Susana', 'Daniel ja Valeria' sekä 'El Chivo ja Maru'. Episodeja kerrotaan rinnakkain ja ne limittyvät sekä niitä yhdistää kolari, jossa kukaan ei kuole mutta vammautuu.

Kolarikohtausta eri vaiheissa elokuvaa kuvataan kolmesta eri näkökulmasta. Aluksi, aivan elokuvan alussa on takauma tuleviin tapahtumiin, jossa koiratappeluja harrastava, työtön nuori mies Octavio pakenee autolla, ajaa punaisia päin ja törmää suureen jakeluautoon.

Auto jatkaa matkaan ja törmää toiseen juuri sillä hetkellä TV:stä tutun Valerian autoon, jonka jalka murskautuu. Taustalla vanha mies, entinen zapatan juuri vankilasta vapautunut sissi Chivo näkee kolarin varjostaessaan miestä, jonka on luvannut surmata rahasta, mitä hän ei kuitenkaan tule tekemään.

Octavio ja Susana. On outo rakkaustarina, jossa Octavio ja Ramiro ovat rakastuneet samaan naiseen Susanaan, mutta Ramiro ehtii ensii ja menee - Meksikossa kun ollaan - katoliseen avioliittoon Susanan kanssa ja saa lapsen. - Perhe asuu kuitenkin yhdessä, poikien lapsuuden kodissa. Isästä ei ole tietoa, ja poikien työt ovat satunnaisia. Ramiro tekee keikkoja ja satunnaisia töitä kaupoissa ja apteeksissa ym. ja yrittää elättää vaimoaan ja lastaan. Octaviolla on koira, minkä avulla hän onnistuu hankkimaan koiratappeluissa vähän aikaa sievoisia summia - ja suunnittelee yhteistä elämää Susanan kanssa, mistä Susana ei kuitenkaan oli kovin innostunut. Octaviolla ja Susanalla on kuitenkin lyhyt seksisuhde. Kun Ramiro pankkiryöstön yhteydessä kuolee, Susana ei edelleenkään lämpiä Octavion suunnitelmille...

Daniel ja Valeria. Toisessa tarinassa keski-ikäinen mies rakastuu nuoreen naiseen ja toisinpäin. Kaikki näyttää hyvältä. Mies eroaa vaimostaan, hankkii yhteisen asunnon - ja he muuttavat yhteen. Heti ensimmäisenä iltana tapahtuu kuitenkin kolari, jonka seurauksena Valeria lopulta menettää toisen jalkansa, tosin vasta kolarin jälkeen huonon hoidon takia. - Kun Valeria pääsee kotiin, tapahtuu toinen ikävä asia, kun hänen koiransa Ritchie katoaa asunnon lattian alla olevasta aukosta, mikä kiristää Danielin ja Valerian välejä varsinkin, kun koiraa ei saada pois lattian alta päiväkausiin. Lisäksi Daniel aloittaa jälleen uuden naissuhteen...

  El Chivo ja Maru. Kertoo kulkukoirien kanssa asuvasta laitapuolen kulkijasta Chivosta, joka on jokin aika sitten vapautunut vankilasta oltuaan sitä ennen vapaustaisteilija. Uravalinta johti siihen, että vaimo hylkäsi hänet, eikä hän nähnyt enää perhettään. Tyttärelle Marulle kerrottiin isä kuolleen, äiti meni uusiin naimisiin ja uudesta miehestä tuli Marun isä. Tarinassa Chivo seurailee tytärtään ja tarkkailee tämän elämää, mutta ei kohtaa tätä. Lopussa hän vie Marun asuntoon bisneksillään hankkimansa rahat ja jättää puhelimeen viestin, missä kertoo kuka on...

     *     *    *

Kiinnostavia ja monisyisiä tarinoita, jotka kertovat aika karuja tarinoita eri yhteiskuntaluokkiin kuuluvista ihmisistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti