tiistai 16. joulukuuta 2014

Jackson: "Lumiukko" (1982)

"Lumiukko" (1982) on brittiläinen vuonna 1982 ensi-iltansa saanut animaatioelokuva, joka perustuu Raymond Briggsin samannimiseen lasten kuvakirjaan vuodelta 1978. "Lumiukko" oli vuonna 1982 parhaan lyhytanimaation 'Oscar'-ehdokkaana ja se voitti muun muassa 'BAFTAn' palkinnon parhaana lastenelokuvana. Elokuvan jatko-osa, "Lumiukko ja lumikoira" sai ensiesityksensä jouluaattona 2012. (Wikipedia)

     *     *     *

Sympaattinen elokuva pienestä pojasta ja lumiukosta, jossa ei sanoja tarvita. Maagisesti pojan tekemä lumiukko muuttuu oikeaksi, mistä alkaa kaverusten keskinen seikkailu.

Aluksi lumiukko tutustuu Jamesin kotiin, sitten he ajelevat ympäriinsä isän moottoripyörällä - ja lähtevät lopulta lentoon.

Lento päättyy pohjoiseen revontulien keskelle, eikä enempää eikä vähempää kuin joulupukin luokse, missä juhlitaan ja pidetään hauskaa. Tanssitaan ja leikitään piirileikkiä.

Joulupukki näyttää pajansa ja poronsaa - ja antaa pojalle lahjaksi sinisen kaulaliinan, minkä jälkeen lennetään takaisin.

Aamulla James kokee järkytyksen - yön aikana hänen ystävänsä on .. kuollut tai sulanut. Todisteena edellisen yön tapahtumista on sininen kaulaliina, joka löytyy kylpytakin taskusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti