keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Korhonen & Airakasinen: "HYVÄ HANKAUS. Teatterilähtöiset menetelmät oppimisen ja osallisuuden mahdollisuuksina" (2008)

"HYVÄ HANKAUS" (2008) -artikkelijulkaisu syntynyt Teatterikorkeakoulun aikuiskoulutusyksikön 'Draamamenetelmät pedagogisina ja yhteisöllisinä työkaluina' -koulutuksen opiskelijoiden lopputöistä ja kouluttajien kirjoituksista. Julkaisun 18:ssa artikkelissa kirjoittajat kuvaavat teatterilähtöisten menetelmien sovelluksia eri aloilla, kuten esimerkiksi metsäekonomian opetuksessa yliopistossa, työyhteisö- ja johtamiskoulutuksessa, call center -työssä sekä eri kouluasteiden opetuksessa. 

Ulkomaisista kouluttajista mm. Allan Owens kirjoittaa japanilaisten opiskelijoiden kanssa tekemästään soveltavan taiteen projektista ja nostaa esille mielenkiintoisen käsitteen dissensus, joka työskentelyn aikana auttaa osallistujia ymmärtämään, että itse voi olla eri mieltä kuin toiset eikä kenenkään silti tarvitse olla väärässä. James Thompson pohtii teatterin merkitystä sotatoimialueella olosuhteiden helpottajana, sovinnon rakentajana ja vapauttajana. Stig A. Erikson lähestyy naisaktivistien elämää. Kotimaisia kirjoittajia ovat mm. Annukka Häkämies, Soile Rusanen sekä Jouni Leikkonen. Kirja sisältää myös harjoitus- ja draamaprosessiesimerkkejä. (draamatyo.fi)

    *     *     *

Kaiken mediahuuman ja -kasvatuksen keskellä on virkistävää saada käsiinsä tällaisia kirjoja, joissa on jotain järkeäkin. Toki kaikissa vimpaimissa ja some-ohjelmissakin on oma järkensä, mikä helposti hukkuu laitteiden ja palveluiden teknisiin ominaisuuksiin ja uskomattomiin mahdollisuuksiin, joita yritetään epätoivoisesti hyödyntää pedagogisesti, vaikka se ei parantaisi olemassaolevaa opetusta ja oppimista millään tavalla. Tekniikka on Suomessa ollut aina itseisarvo, ja sen hallitsijoille on maksettu esimerkiksi paljon parempia palkkoja kuin muille.

JATKUU...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti