tiistai 23. joulukuuta 2014

Kumble: "Julmia aikeita" (1999)

Kathryn luo vetoa siitä, että hänen velipuolensa Sebastian ei pysty makaamaan Annetten kanssa (joka on neitsyt, joka haluaa vain odottaa sitä oikeaa). Jos Sebastian häviää vedon, Kathryn saa hänen Jaggensa, jos Sebastian voittaa, hän saa Kathrynin. (IMDb)

"Julmia aikeita" (1999) on yhdysvaltalainen teinidraama, jonka ohjasi Roger Kumble. Pääosissa ovat Ryan Phillippe, Sarah Michelle Gellar, Reese Witherspoon ja Selma Blair.

Käsikirjoitus perustuu Choderlos de Laclosin kirjaan "Vaarallisia suhteita" (1782) ja se sai myös kaksi, suoraan videolla julkaistua jatko-osaa: "Julmia aikeita 2" (2000) ja "Julmia aikeita 3" (2004). (Wikipedia)

     *     *     *

TÄNÄÄN LIV-KANAVALTA KLO 21:00

     *     *    *

Elokuva pääsi hieman livahtamaan ohi, sillä en ehtinyt nähdä paljon muuta kuin lopputekstit... Mutta.

Elokuva alkaa, kun Kathryn Merteuil (Sarah Michelle Gellar) keskustelee rouva Bunny Caldwellin (Christine Baranski) ja tämän tyttären Cecilen (Selma Blair) kanssa opinnoistaan. Kathryn lupaa ottaa lapsellisen ja suojattua elämää eläneen Cecilen siipiensä suojiin.

Kesken kaiken paikalle porhaltaa hänen poikansa Sebastian Valmont (Ryan Philippe), johon äitipuoli suhtautuu kylmän viileästi ja lähtee paikalta pois Cecilen kanssa.

    *     *     *

Viimeistään tässä vaiheessa, heti ensimmäisen kohtauksen jälkeen, katsojalla tulisi kilkattaa kello. - Valmont, Valmont... Ai, niin. Se "Valmont" (1989).

Milos Forman filmatisoi ja sijoitti oikeaan aikaan 1700-luvulle de Laclosin kirjan "Vaarallisia suhteita" (1782), joka oli oman aikansa kohukirja.

    *     *     *

Kathryn paljastaa Sebastianille, heidän jäätyään kaksin, että hänen todellisena aikomuksenaan ei ole auttaa Cecilea vaan kostaa hänelle.

Kahrynin poikaystävä oli jättänyt hänet Cecilen takia - siitäkin huolimatta, että Cecile ei pätkääkään välittänyt pojasta.

Kathryn pyytää naistenmiehenä, ja myös siskopuolensa kanssa seksiä harjoittanutta, Sebastiania viettelemään Cecilen. Poika kieltäytyy kunniasta, mutta Kathryn ei luovuta. Sebastianilla on sen sijaan tähtäimessä toinen neitsykäinen Annette Hargrove (Reese Witherspoon), joka on koulun rehtorin tytär. 

Annette on siveyden sipuli, ja täysin tavoittamaton, joka on julkisesti ilmoittanut, ettei hän harjoita seksiä ennen kuin on löytänyt sen oikean ja on avioliitossa. Sebastianin onneksi tyttö asuu jonkin aikaa hänen tätinsä luona, joten hänelle tarjoutuu tilaisuus viettää aikaa kahden Annetten kanssa.

    *     *     *

Kathryn ja Sebastian tekevät diilin: Jos Kathryn voittaa, hän saa Sebastianin miljoonan dollarin Jaggen; jos Sebastian voittaa, hän lupaa harrastaa seksiä sisarpuolensa kanssa - pitkästä aikaa.

Diili ei ota sujuakseen, kun Annette ei osoita mitään kiinnostusta Sebastiania kohtaan. Joku on juorunnut tytölle Sebastianin maineesta. Lähteeksi paljastuu Kathrynin äiti, rouva Caldwell.

Kostaakseen Annetten menettämisen Sebastian suostuu Kathrynin alkuperäiseen ehdotukseen vietellä toisen neitsykäisen Cecilen, jonka siveys on rouva Caldwellin vastuulla.

    *     *     *

Kathryn auttaa Sebastiania tehtävässä. Tilannetta edesauttaa se, että paljastuu, että Cecilen musiikinopettaja Ronald Clifford (Sean Patrick Thomas) on rakastunut tyttöön. Cecile kertoo asiasta luottamuksellisesti 'suojelijalleen' Kathrynille.

Kathryn käräyttää Cecilen, ja rouva Caldwell puuttuu romanssiin. Samaan aikaan Sebastian kutsuu Cecilen luokseen 'auttaakseen' häntä vaikeassa tilanteessa. Todellisena ja tekosyynä on, että Sebastianilla on kirje Ronaldilta.

Sebastian viettelee Cecilen, mikä hämmentää Cecileä. Cecile kertoo suuseksistä Sebastianin kanssa Kathrynille, joka kannustaa Cecileä jatkamaan harjoituksia Sebastianin kanssa. Seksitaidoista kun on hyötyä sitten, kun hän pääsee Ronaldin kanssa läheiseen suhteeseen. Hieman lapsellinen Cecile uskoo ruumiinharjoituksista olevan hyötyä - sitä paitsi seksi on nautinnollista...

    *     *     *

Kathrynin ja Sebastianin veto Annetten viettelemisestä etenee myös, mutta sitä mutkistaa se, että Sebastian rakastuu Annetteen. Vastaavasti Kathryn on rakastunut velipuoleensa Sebastianiin, eikä halua, että tämä ryhtyy suhteeseen Annetten kanssa.

Sebastian joka tapauksessa voittaa vedon onnistuessaan viettelemään myös Annetten. Kathryn tarjoaa vedon voittona itseään Sebastianille, joka kieltäytyy kunniasta vedoten rakkauteensa Annetteen.

Kathryn suuttuu ja uhkaa paljastaa Annettelle, mitä Sebastian on tehnyt. Sen että hän on vain halvan vedon tulosta - ja että hän ei enää olekaan mikään siveyden sipuli, mitä hän on julkisesti esittänyt.

    *      *     *

Sebastian pakon edessä teeskentelee, että hän on luopunut Annettesta.

Kathryn suuntaa julman kostonsa nyt vuorostaan Sebastianiin. Hän kertoo valheellisesti musiikinopettaja Ronaldille, että Sebastian on lyönyt häntä. Ronald käy kadulla Sebastianin kimppuun - ja jää auton alle ja kuolee.

Sebastianin kannalta tapahtuma on kaksinverroin traaginen, sillä hän oli juuri päässyt kuin päässytkin suhteeseen Annetten kanssa paljastettuaan tälle Kathrynin juonet. Annette yrittää jopa pelastaa hänet Ronaldin kynsistä epäonnistuen siinä.

Ennen kuolemaansa Sebastian ehtii tunnustaa rakkautensa Annetteen ja Annette Sebastianiin. Samalla myös Ronad tajuaa, että Kathryn on ollut kaiken pahan alku ja juuri, ja hän on aiheetta käynyt Sebastianin kimppuun kohtalokkain seurauksin.

    *      *     *

Mitä opimme tarinasta? Ainakin sen että naiset kostavat julmasti ja käyttävät siinä kaikkia keksimiään keinoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti