tiistai 9. joulukuuta 2014

Lempinen: "Punainen lumme" (2008)

16-vuotiaan Ellan sisällä asuu kylmääkin kylmempi kivi, joka jäytää ja painaa, mutta ei kulu pois. Kiven sydämeen istutti aikuinen mies, jonka suu maistui tervaleijonalta ja tupakalta ja joka halusi muutakin kuin pidellä kädestä. Mutta siitä Ella ei puhu, ei vanhemmilleen eikä edes Hyttyselle, ystävistä parhaalle. Ei, kunnes on aivan pakko, kunnes ruumis väsyy ja mieli mykistyy, eikä enää ole väliä sillä, mitä muut ajattelevat. Vasta yhtä kovia kokeneen Joonatanin kautta Ella ymmärtää, että tie pois umpikujasta voi alkaa myös siitä, että kaksi mieltä on samalla tavoin rikki.

"Punainen lumme" kuvaa herkästi ja tarkkanäköisesti ruumiillisen koskemattomuuden ja heräävän naiseuden synnyttämiä ristiriitoja. Mitä tapahtuu, kun halu ja vastuu vaihtavat paikkaa ja oikean ja väärän ääriviivat sekoittuvat? (Takakansi)

     *    *    *

En ole vielä lukenut kirjaa, ja olen vasta kertaalleen katsonut Sanataidekoulu Krattin 12-14 -vuotiaiden tekemän videovinkkauksen kirjasta. Videovinkkaus on minulle uutta, joten uteliaana katsoin, mitä oppilaat ohjaajansa kanssa olivat saaneet aikaan.

Mielessäni oli jo ennen videon katsomista epäilys siitä, että alle 16-vuotiaat vinkkaavat itseään vanhemmille tarkoitettua, tietyssä mielessä arkaluontoista kirjaa. Onko ohjaajan mielessä varmasti tieto esimerkiksi siitä, että 16-vuotias voi jo harjoittaa seksiä kenen tahansa kanssa, vaikka hän ei muuten olekaan aikuinen. Aikuinen mies / nainen eli yli 18-vuotias saa harjoittaa seksiä 16-vuotiaan tytön / pojan kanssa.

     *    *    *

Samassa yhteydessä tietysti herää yleisempi kysymys, voiko kirjastonhoitaja tai kuka tahansa kirjavinkkari vain vinkata kirjoja kertomatta muista asiaan olennaisesti kuuluvista asioista. Tulisiko samassa yhteydessä selvittää, miten valistuneita alle 16-vuotiaat ovat seksin suhteen ja miten valmiita he ovat lukemaan tällaisia kirjoja? Vaikeita kysymyksiä tavallisella ohjaajalle ja opettajalle, varsinkin jos hän ei ole etukäteen miettinyt tällaisia kysymyksiä vaan menee tilanteeseen kylmiltään.

     *     *     *

Videovinkkaus on reilun (1) minuutin mittainen, ja keskeinen tekstilainaus käsikirjoitukseen on otettu lähinnä kirjan takakannesta – tai teksti on sama kuin kannessa.

Kohtaus 1. Video alkaa siitä, kun selvästi alle 15-vuotias tyttö makaa sohvalle. Nousee ja menee kirjoittamaan tietokoneelle.

Mä sain viestin joltain mieheltä joka työskentelee kuvaajana mallitoimistossa. Tapaan sen laivalla kun lähdetään Tallinnaan huomenna  :)

Ilmeisesti viesti on tarkoitettu jollekin tytön kaverille.

Kohtaus 2. Tyttö seisoskelee portaissa ja odottaa jotain.  Vieressä seisoo joku  toinen. Vain heidän jalkojaan kuvataan.

Kohtaus 3. Tyttö on kaverinsa kanssa katsomassa kännykkään.  Siirtymä siihen että tyttö kävelee katua. Pimeässä puistossa järven tai meren rantaa jonnekin. Hän pysähtyy seisomaan, kun joku tarttuu takaapäin hänen olkapäähänsä, tyttö säikähtää ja kääntyy.

Kohtaus 4. Tyttö istuu spiraalimaisten  kierreportaiden puolivälissä. Ilmeisesti seksuaalista symboliikkaa niin kuin punainen lummekin. Sitten hän alkaa lukea kirjasta / paperista.

”Sisälläni minua puristaa kivi , eikä anna minun liikkua. Kiven sisälleni istutti aikuinen mies, jonka suu maistui tupakalta ja tervaleijonalta ja jonka kosketus ahdisti."

Video päättyy kuvaan punaisesta lumpeesta vedessä ja dramaattiseen musiikkin, joka muutenkin on soinut koko ajan taustalla. Lopputekstissä ovat tekijöiden nimet, jotka yllätyksettömästi ovat kaikki tyttöjä.

     *     *     *

Kirjastossa Marja-Leena Lempisen "Punainen lumme" (2008) on sijoitettu ryhmään 'nuoret aikuiset' eli sitä ei suositella alle 16-vuotiaille. Syystä tai toisesta ohjaaja / lapset ovat valinneet juuri tämän kirjan vinkkauksensa kohteeksi.

Ja miten minun tulisi suhtautua tällaiseen joko nuorena tai mieluummin aikuisena miehenä, jota videolla selvästi demonisoidaan ja josta tehdään kristinuskon tarinoissa ja legendoissa toistuvasti kerrottu ruumiillistunut pahuus ja vuosisatoja Euroopan kansojen suussa kerrotun Faust-legendan tohtori Faustus, joka myy sielunsa paholaiselle ja pilaa nuoren tytön.

Ensimmäiseksi tulee mieleen länsimaisen yhteiskunnan logiikka, miten jatkuvasti omalle olemiselle ja tekemiselle haetaan vihollisia ja uhkia. Aina on oltava ruumiillistunut pahuus niin kuin on elävä jumala / jumalan poika tms. jossain.

Seksuaalisen käyttäytymisen suhteen homot ja lesbot olivat pitkään yhteiskunnallinen ongelma, jotka vielä sotien jälkeen saivat pitkiä vankeustuomioita esim. Iso-Britanniassa. Ja tänä päivänä ollaan tilanteessa, jossa suuressa osassa Eurooppaa niin miehet kuin naiset voivat mennä naimisiin kenen kanssa haluavat.

     *     *     *

Johdonmukaista on, että silmätikuksi otetaan seuraavaksi jokin muu seksuaalinen käyttäytyminen, josta tiedetään yhtä vähän kuin aiemmin tiedettiin lesboudesta, homoudesta - ja yleensä seksistä.

Vaihtoehtoinen tapa olisi tutkia eri-ikäisten ihmisten seksuaalisuutta ja miten se ilmenee. Jo vastasyntyneet ovat seksuaalisia ja kokevat samanlaista nautintoa kuin lapset, nuoret ja aikuiset. Ihmisten kategorisointi eri ikäryhmiin on siten itsessään keinotekoinen ja luonnoton asia.

Eli peruskysymys kaiken takana on: miten 12-14 -vuotiaiden tyttöjen kanssa tulisi puhua seksistä ja seksuaalisesta nautinnosta, masturboinnista, myös yhdynnöistä. Siinäpä sitä haastetta mm. seksuaaliterapeuteille, psykologeille, kasvattajille, opettajille ym. Ehkä näistä asioita kannattaisi ainakin yrittää keskustella?

Siitä kun ei päästä mihinkään, että alaikäiset joka tapauksessa harrastavat seksiä, toisinaan aikuistenkin kanssa.

     *     *     *

JATKUU...

Linkit:

Marja-Leena Lempinen: Punainen Lumme. Kirjavinkkivideot Turun kaupunginkirjasto. Julkaistu 11.5.2014 (Sanataidekoulu Kratin oppilaiden kirjavinkkausvideo). YouTube

Kratti - sanataiteen perusopetusta Varsinais-Suomessa. Yhteistyössä Turun kaupunginkirjaston kanssa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti