torstai 18. joulukuuta 2014

Nesbø : "Lumiukko" (2008)

Kun ensilumi sataa Osloon, Birte Becker katoaa. Beckerin perheen talon pihalla on lumiukko, joka tuijottaa suoraan keittiön ikkunaan. Lumiukolle ilmestyy Birte-rouvan kaulahuivi.

Harry Hole on saanut oudon kirjeen, jonka on allekirjoittanut Lumiukko. Lumiukoksi ruvetaan kutsumaan miestä, jota etsitään. Sillä ainakin Sylvia Ottersen on tämän Lumiukon uhri.

Holella on uusi apulainen, Katrine Bratt. Bratt on työlleen omistautuva, ja hän jahtaa Lumiukkoa oudonkin kiihkeästi. Bratt on tullut Holen osastolle Bergenin siveelisyyspoliisista. Käy ilmi, että vuosia sitten Bergenissä on murhattu kaksi naista ja asiaa tutkinut poliisi on kadonnut. Poliisia pidetään jopa syyllisenä naisten murhiin.

Toiselta rikospaikalta löytyi aikanaan lumiukko.

Hole, Bratt ja skeptinen Magnus Skarre jahtaavat sarjamurhaajaa, johon kaikki eivät edes usko. Ehkä olisi syytä... (Takakansi)

      *     *     *

Kirja alkaa vuodesta 1980 (24 vuotta ennen kuin varsinainen romaani). Avioliitossa oleva nainen harrastaa seksiä rakastajansa kanssa keskellä päivää. Naisen teini-ikäinen poika odottaa autossa ulkopuolella. Rakastelu keskeytyy, kun he kuvittelevat jonkun katsovan heitä ikkunasta. Ulkona ei ole kuitenkaan muuta kuin lumiukko.

Kuvauksen merkitys paljastuu lukijalle vasta aivan kirjan lopulla, kun se osoittautuu vihjeeksi kirjan todellisen roiston henkilöllisyyteen.

     *     *     *

Thomas Kaufmann kirjoitti "The  Washington Independent Review of Books" (2011) -lehdessä, että "'Lumiukko' [2008] antaa meille jännitystä ja todellisen gallerian mieleenpainuvia epäiltyjä, mikä tekee kirjasta hienon lukukokemuksen." Kaufmann viittaa Alfred Hitchcockiin ja toteaa, että tämä puhuu ihmisistä, jotka haluavat vuoristorataan vain voidakseen huutaa kurkku suorana junan syöksyessä vauhdilla alas mäkeä - ja nauravat lopuksi kauhealle kokemukselleen. "Lumiukko" on ensiluokkaista vuoristorataa.

JATKUU...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti