perjantai 26. joulukuuta 2014

Penn : "Pieni suuri mies" (1970)

Ikivanha Jack Crabb kertoo taakse jääneestä elämästään, johon liittyivät niin elämä intiaanien kanssa kuin taistelu jenkkien kenraali Custeria vastaan. (IMDb)

"Pieni suuri mies" (1970) on Arthur Pennin ohjaama veijaritarinamainen lännenelokuva, joka kuvaa lännen valloituksen historiaa kriittisesti ja myyttejä purkaen. 

Elokuva perustuu Thomas Bergerin romaaniin. Elokuvassa 121-vuotias Jack Crabb (Dustin Hoffman) kertoo historiantutkijalle elämänvaiheistaan. Elokuva pyörii cheyenneintiaanien ja heidän kulttuurinsa tuhon ympärillä. 

Lopussa on kuvattu Little Bighornin taistelu. Keskeisessä osassa esiintyviä todellisia henkilöitä ovat Wild Bill Hickok ja George Armstrong Custer. Pieni suuri mies menestyi kaupallisesti. (Wikipedia)

     *    *    *

Kerta kaikkiaan hieno ohjaustyö, ja silmiin pistävää on näyttelijöiden taidokas työskentely ja miten tilanteet viedään usein vaivihkaisella koomisuudella loppuun. Mieleen tulee vääjäämättä, että ilmaisuun on saatu jotain mm. cheyenne-intiaaneilta ja heidän suorasta, konstailemattomasta ja samalla rituaalimaisesta tavasta tehdä asioita.

Pelkästään heidän maailmankuvallaan leikittely on herkullista. Kertoja, joka identiteetti on sekoitus valkoisen miehen ja intiaanin identiteettiä, katselee tapahtumia koko ajan myös cheyennenä ja kommentoi niitä intiaanin silmin.

Esimerkiksi siinä misä sotiminen on valkoisilla tappamista, cheyenneill3 se oli vain voimien mittelöä, joka ei tähdännyt tappamiseen - mistä oli tietysti intiaaleille ainakin aluksi kohtalokkaita seurauksia.

Toistuvasti kertoja 121-vuotias Jack Crabb puhuu itsestään 'ihmisenä', kun taas valkoiset ovat vain valkoisia tai mustia valkoisia. Valloittajissa on siis jotain sellaista, joka erottaa heidät 'ihmisistä'. Mielenkiintoinen sanaleikki, kun ajattelee, että intiaanit ovat alkuperäiskansoja, joita hybridikansat ovat tappaneet joukoittain sukupuuttoon.

JATKUU...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti