sunnuntai 7. joulukuuta 2014

Ramis: "Terapian tarpeessa" (1999)

Komedia psykiatrista, jonka tärkeimmäksi asiakkaaksi tulee epävarma mafioso. (IMDb)

"Terapian tarpeessa" (1999) on gangsterielokuva, jonka on ohjannut Harold Ramis, joka kirjoitti käsikirjoituksen yhdessä Kenneth Lonerganin ja Peter Tolanin kanssa. Pääosassa mafiosona on Robert De Niro ja Billy Crystal on hänen psykiatrinsa. (Wikipedia)

      *      *      *

TÄNÄÄN MTV3 KLO 19:50

      *      *      *

Mafiapomo Paul Vitti (Robert De Niro), kertoo psykiatrilleen Ben Sobelille (Billy Crystal)  tarinan suuresta mafiakokouksesta New Yorkissa, jonka FBI ratsaa, minkä jälkeen vastaavia kokouksia ei enää pidetä. Tilanne on saanut kaksi pääsukua toisiaan vastaan. Kun pöly on laskeutunut, sovintoa aletaan hieroa uudelleen, mutta toisen suvun päämies Dominic yllättäen ammutaan autoonsa, mikä lavastetaan toisen mafiasuvun teoksi, vaikka takana on FBI. Samalla Paul Vitti nousee suvun johtoon.

Psykiatri Ben Sobel joutuu samaan aikaan vahingossa tekemisiin Paul Vittin kanssa, kun hän ajaa auton perään, joka sattuu olemaan Vittin suvun auto. Kolarin yhteydessä Sobel näkee jotain sellaista, mikä ei ole tarkoitettu hänen silmilleen, mutta ei onnekseen joudu mafian käsittelyyn.

Kun Vitti myöhemmin tarvitsee paniikkikohtauksen takia psykiatrin palveluita, hän kuitenkin ottaa yhteyttä Sobeliin. Psykiatri tekee merkittävään rikollisjohtajaan vaikutuksen - ja hän ilmoittaa ottavansa aina tarvittaessa mieheen yhteyttä.

Tässä välissä FBI ottaa yhteyttä Sobeliin, ja saa valheella taivuteltua miehen puolelleen asiakastaan Vittiä vastaan. FBI on manipuloinut ääninauhan, joka muka osoittaa, että mafia aikoo murhata Sobelin - ja FBI ikään kuin pelastavana enkelinä saapuu ratkaisevalla hetkellä paikalle tms. Tästä ei ollut kuitenkaan kyse, sillä FBI ei ollut kiinnostunut psykiatrista eikä siitä, miten tälle käy. - Sobel tajuaa huijauksen ja hänen onnistuu pelastaa itsensä.

Elokuva huipentuu kohtaukseen, jossa suuret mafiapomot kokoontuvat syrjäiseen teollisuushalliin. Kesken kaiken Vitti saa kohtauksen, eikä pystykään lähtemään sovittuna aikana paikalle. Ketä tahansa muuta ei voi lähettää hänen tilalleen - ja ainoa, joka on mahdollista lähettää on yllättäen Sobel, joka kesken omien hääseremonioidensa haetaan aseella uhaten avuksi.

Sukujen välinen kiistely eskaloituu psykiatrista huolimatta. Myös Vitti itse saapuu hieman myöhässä paikalle ja ilmoittaa eroavansa mafiasta, ja tällöin ongelman aiheuttaa tietysti se, ettei kukaan ennen häntä ole eronnut mafiasta.

Alkaa lyhyt aseellinen yhteenotto, jonka seurauksena mafiapäälliköt myös Vitti pidätetään ja tuomitaan vankeustuomioihin. Sobel ulkopuolisena pääsee pälkähästä, ja hän jatkaa Vittin terapeuttina tämän vielä vankilassa ollessaankin...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti