keskiviikko 24. joulukuuta 2014

Selick: "Painajainen ennen joulua" (1993)

Jack Skellington, Halloween Cityn kuningas, keksii myös Joulukaupungin, mutta ei ihan ymmärrä mikä ero konsepteilla tulisi olla... (IMDb)

"Painajainen ennen joulua" (1993) on 'stop motion' -animoitu musikaali- ja fantasiaelokuva. Elokuvan hahmot, tarinan ja maailman on luonut Tim Burton, joka myös toimi toisena tuottajana. Ohjauksesta vastasi Henry Selick.

Elokuva sai kaksi Saturn- (paras fantasiaelokuva ja musiikki) ja kaksi 
'Annie' -palkintoa. Lisäksi se oli muun muassa 'Oscar'-ehdokkaana erikoistehosteistaan ja 'Golden Globe' -ehdokkaana musiikistaan. (Wikipedia)

     *    *    *

TÄNÄÄN FOXILTA KLO 21:55

     *    *    *

Kerrassaan mainio nukkeanimaatio. Tällaista kriittistä fantasian käyttöä en muista ennen nähneeni, joten tämä on poikkeuksellinen elokuva, mikä selittää myös sen myöhäisen esitysajankohdan.

Elokuva on tehty suurella sydämellä ja antaumuksella. Kaikki jouluun liittyvä pyhyys on poissa, ja joulupukki niin kuin pukkiin uskovat lapset saavat kylmää kyytiä. Lopuksi tietysti palataan päiväjärjestykseen, mutta ennen sitä on esitetty varteenotettava vaihtoehto nykyjoululle.

     *    *    *

Kauhun koko vuosisatainen kabinetti on tuotu kerralla valkokankaalle. On vaikea keksiä, mitä kirjallisuudeta löytyvää ikonista hahmoa ei olisi tyyliteltynä mukana.

Kauhun kingiksi on nostettu, jälkikäteen ajateltuna, odotetusti Halloween-kaupungin ja koko kauhun kuningas Jack, joka on vainaja. Luitaan kolisteleva luuranko on kaiken kauhun ja kuoleman pelon symboli.

Jos joku kuvittelee, että kauhukaupunki on kauhea, siinä hän erehtyy. Kaupunki on mitä iloisin - yhtä iloinen kuin Joulukaupunki joulupukkeineen, mutta vain toisenlainen.

     *    *    *

Halloween-kaupunki ja Joulukaupunki ovat tämän fantasiaelokuvan rinnakkaistodellisuuksia, joiden välillä liikutaan - tai lähinnä Jack ja Joulupukki liikkuvat.

Tarina lähtee liikkeelle siitä, kun Jack kokee, ettei hänellä ole enää mitään annettavaa muille - ja hän haluaa laajentaa ilosanomaansa Halloween-kaupungin ulkopuolelle.

Jack lähtee vaeltelemaan synkkään metsään, ja yhden metsän puun, kuusen kautta avautuu portti Joulukaupunkiin, joka on Jackille ennestään outo maailma.

     *    *    *

Jack viettää aikaansa, näkymättömänä mitä ilmeisimmin, Joulukaupungissa - ja palaa sitten takaisin kotiinsa Halloween-kaupunkiin mieli kaikenlaisia ideoita täynnä. Kaupunkilaiset ovat huolissaan, mitä heidän kuninkaalleen oikein on tapahtunut - ja lopulta hän kertoo muille Joulumaasta ja miten aikoo ryhtyä tekemään joulupukin hommia.

Jotta Jack voisi toteuttaa suunnitelmansa, täytyy Joulupukki ensin pelata pelistä pois, ja hän laittaa halloween-keppostelijat, pienet lapset asialle. He saavat kaapata pukin ja tuoda hänet pois Joulukaupungista.

Samaan aikaa Jack panee alamaisensa suunnittelemaan ja toteuttamaan joulua ihmisten maassa, Joulukaupungissa.

     *    *    *

Samalla innolla kuin yleensä paneudutaan vain halloweeniin paneudutaan nyt myös jouluun. Ainoa joka epäilee Jackin suunnitelmia on Sally, joka on eräänlainen Frankensteinin - tai tässä tapauksessa -tohtori Frinkensteinin hirviö.

Sally kertoo sopivassa välissä myös Jackille näyistään ja epäilyksistään, mutta kovassa vauhdissa oleva Jack ohittaa tällaisen. Sallyn pahimmat pelot osoittautuvat kuitenkin paikkansa pitäviksi, sillä Jack ei Frinkensteinin kanssa tekemistään tieteellisistä tutkimuksista huolimatta ole onnistunut oivaltamaan joulun todellista olemusta. Hänellä on vain teorioita siitä.

     *    *    *

Kun Jack vihdoin jouluyönä lähtee luurankoporoinen ja tekopartoineen sekä outoine lahjoineen liikkeelle, tulee siitä täydellinen katastrofi niin Jackille kuin joulupukkiin uskoville ihmisen lapsille.

Jopa kansalliskaarti ja armeija valjastetaan pelottavaa pukkia vastaan, ja hänet ammutaan ilmatorjuntatykillä alas taivaalta, mihin loppuu maailmanlaajuinen lahjojen levitys.

Jack ei tietysti kuole, sillä hänhän on jo vainaja, vaan kärsii vain arvovalta-tappion ja joutuu palaamaan häntäluu jalkojen välissä takaisin kotiinsa Halloween-kaupunkiin.

     *    *    *

Samaan aikaan toisaalla Sally on vapauttanut joulupukin Oogie-boogiemanin kynsistä, ja viime tingassa pelastaa tämän hengen.

Jack joka on tajunnut fataalisen virheensä, auttaa hänkin joulupukkia - ja pukki palautetaan kotiinsa. Jo kerran julistettu joulun peruuttaminen perutaan - ja lapset saavat sittenkin joulunsa ja vähemmän kauheat joululahjansa.

Nerokasta, kerrassaan nerokasta! I love this movie!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti