sunnuntai 28. joulukuuta 2014

Siili: "Härmä" (2012)

"Härmä" (2012) on JP Siilin käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, joka kertoo 1800-luvun puukkojunkkareista. (Wikipedia)

     *     *    *

Jos joku kuvittelee, että tämä elokuva kertoo jotain vain menneisyydestä, erehtyy pahanpäiväisesti. Yhtä hyvin kohteena voisi olla 2000-luvun Etelä-Pohjanmaa, Länsi-Suomi ja niiden kyläoikeudet, jotka tänä päivänä ovat levinneet myös pikkukaupunkeihin mihin Turkukin vielä kuuluu.

Nyt eivät ehkä heilu puukot, mutta todistelu ja oikeudenkäynti on samaa tasoa. Ja vastustajia voi kohdella mitä mielikuvituksellisimmilla keinoilla. Tällaisissa asioissa ei rajoja tunneta.

JP Siilin "Härmä" (2012) on hyvä muistutus siitä, että on jotain vielä pahempaa kuin Venäjän vallan aika. Pahempaa ovat sadat "Raamatuilla" seurakuntalaisiaan päähän lyövät kyläpäälliköt esikuntineen ympäri Suomea.

     *     *      *

"Härmä" on veretseisauttavan hurja. Härmän kuningas Esko Välitalo (Mikko Leppilampi) ei kaihda mitään keinoja lisätäkseen vähitellen valtaansa. Hän hukuttaa jopa oman isänsä. Notaari (Pirkka-Pekka Petelius) hirtetään sillankaiteeseen, kun hän oli tehnyt testamentin, joka ei ollut Eskon mielen mukainen. Veljen hän on valmis lähettämään Siperiaan ja naimaan kristillisesti tämän morsiamen Kantolan Ainon (Pamela Tola). Nimismies on tietysti Eskon miehiä, ja tekee mitä tämä käskee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti