sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Stone: "World Trade Center" (2006)

Kaksi New Yorkin poliisilaitoksen poliisia jää jumiin romahtavaan torniin. (IMDb)

"World Trade Center" (2006) on Oliver Stonen ohjaama draamaelokuva vuodelta 2006. Elokuvan tapahtumat sijoittuvat syyskuun 11. päivän iskuihin. Elokuvan pääosassa on Nicolas Cage. (Wikipedia)

     *     *     *

Kaksi satamapoliisia John McLoughlin (Nicola Cage) ja Will Jimeno (Mario Bello) aloittavat tavanomaisesti työpäivänsä, lähtemällä kotoa töihin.

Aamulla ennen klo 9:ää kaikki muuttuu hetkessä, kun ensimmäinen kone törmää toiseen WTC:n torniin. Paikallisella Portin poliisiasemalla pidetään hätäkokous, ja osa poliiseista lähtee bussilla niin nopeasti kuin suinkin katastrofipaikalle.

Paikan päälle muutaman vapaaehtoisen porukka lähtee hakemaan loukkoon joutuneita ihmisiä yhdessä satojen muiden pelastajien kanssa. Portin aseman poliisit ovat WTC:n 5. rakennuksessa epäonnekkaita, sillä he jäävät itse romahtavien rakenteiden alle loukkuun lähelle hissikuilua.

Viiden hengen porukasta lopulta vain John ja Will jäävät eloon. Samaan aikaan miesten tilanteen kehittymisen rinnalla kerrotaan, miten heidän perheensä reagoivat tapahtumiin. Vaimot ja lapset ovat tietysti hyvin huolissaan ja epävarmoja, miten heidän miehilleen käy.

Välillä kerronnassa mennään myös Johnin pään sisään, ja hän muistelee perhettään ja suhdettaan niin vaimoonsa kuin lapsiinsa - ja tapahtumia kotona ennen töihin lähtöä.

Kummallekin miehelle käy lopulta niin hyvin kuin heidän tilanteessaan on mahdollista käydä eli heidät onnistutaan iltamyöhään pelastamaan talon raunioista. Ja niin kuin voi olettaa, miehiä juhlitaan sankareina, vaikka he eivät oikeastaan tehneet muuta kuin menivät taloon - ja jäivät sinne heti jumiin.

     *     *     *

Elokuvassa on muutamia yksityiskohtia, jotka pistävät silmiin. Eilisen Jesse Venturan WTC-dokumentin jälkeen huomio kiinnittyy siihen, miten poliisit puhuivat siitä, mitä tapahtui toisaalla Pentagonissa eli puolustushallinnon rakennuksille Washington DC:ssa.

Poliisit olivat saaneet virallista reittiä toisenlaista tietoa kuin tiedotusvälineet, sillä heidän tiedossaan oli, että Pentagoniin osui ohjus. Virallinen totuus on edelleen se, että kyse oli matkustajakoneesta, vaikka lukuisat videot todistavat aivan muuta.

Maailma elää siis tämän asian suhteen edelleen valheessa jumalan armosta - siksi että valtiota suojeltiin sen omilta kansalaisilta, mikä tuntuu aika erikoiselta, mutta tätähän tämä länsimainen demokratia on. Valkoiset valheet yleisen edun nimissä ovat sallittuja ja suosittuja eliitin keskuudessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti