sunnuntai 7. joulukuuta 2014

Törhönen: "Raja 1918" (2007)

"Raja 1918" (2007) on Suomen sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva suomalainen elokuva, joka kertoo kapteeni Carl von Munckista, joka lähetetään keväällä 1918 Rajajoen kylään perustamaan Suomen ja Neuvosto-Venäjän välistä rajaa. Elokuvan on ohjannut Lauri Törhönen, ja sen käsikirjoituksen on tehnyt Aleksi Bardy.

Elokuva perustuu Jörn Donnerin isän Kain kokemuksiin sisällissodan jälkeisessä valkoisessa Suomessa. Kapteeni Carl von Munckin esikuva on Kai Donner. Elokuva on samalla kuvaus kansakunnan synnystä. Se kuvaa raakaa sodankäyntiä, vaikka varsinaiset vihollisuudet ovat loppuneet. (Wikipedia)

      *     *     *

Kun tällaisia elokuvia katsoo, ymmärtää, että 'itsenäiset' kansallisvaltiot ovat rikos ihmisyyttä vastaan. Suomea sen kummemmin kuin Venäjää tai EU:n liittovaltioita ei tarvita mihinkään. Ja ennen muuta niitä tukevia armeijoita ja varsinkaan kirkkoja.

      *     *     *

Muutamia pieniä valonpilkahduksia elokuvaan mahtuu, joista toinen on kahden majurin, suomalaisen Carl von Munckin (Martin Bahne) ja venäläisen Gentschin (Leonid Mozgovoi), erikoinen ystävyys. Tosin kummatkin ajelehtivat omaan suuntaan historian virran vieminä.

Romantiikkaakin käsittämättömän murhaamisen keskelle mahtuu, kun Muck rakastuu Maaria Lintuun (Minna Haapkylä), joka osoittautuu kuolemaantuomituksi punikiksi, joka elokuvan lopussa kuolee miehen käsivarsille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti