maanantai 1. joulukuuta 2014

Saura: "Korppi sylissä" (1975)

Irena, Ana ja Maite ovat kolme orpoa sisarusta, jotka heidän tätinsä Paulina ottaa kasvattaakseen. Samassa taloudessa asuu mykkä ja dementoitunut isoäiti. Lapset elävät niin äitinsä kuin isänsä kuoleman läpi, mistä jää heille muistoja. Elokuva on kuvattu keskimmäisen tytön Anan silmin, joka näkee silmästä silmään äitinsä tuskallisen kuoleman kotona ja sotilasisänsä Anselmon kuolleena sängyssä.  (IMDb:tä mukaillen)

"Korppi sylissä" (1975) on espanjalaisen ohjaajan Carlos Sauran elokuva, jossa Ana Torrent esittää pientä Ana-tyttöä, ja Geraldine Chaplin nähdään kaksoisroolissa Anan äitinä ja aikuisena Anana. Elokuvan keskeisiä teemoja ovat kuolema ja lapsuuden ja aikuisuuden yhteys. Sen tunnusmelodiasta "Porque te Vas? – miksi lähdit pois?" tuli elokuvan myötä suosittu.

Elokuva sai 'Cannesin' -elokuvajuhlilla yhdessä Eric Rohmerin elokuvan "O:n markiisitar" kanssa tuomariston erikoispalkinnon.

Aikaa kestävä elokuva valmistui diktaattori Francisco Francon valtakaudella, ja se on nähty aikakauden vertauskuvana, mutta ajasta irrallaan katsottuna se on universaali lapsuuden kuvaus, jossa näkökulma on lapsen. (Wikipedia)

     *      *     *

Hyvin erikoinen elokuva, sillä se on kuvattu suurimmaksi osaksi noin 6-7 -vuotiaan pikku Anan (Ana Torrent) näkökulmasta. Jotkut kohtaukset ovat hätkähdyttäviä kuten tilanne, jossa Ana luulee myrkyttäneensä tätinsä Paulinan (Mónica Randall).

Ana tietää tarkalleen - niin kuin lapsi tietää - mitä kuolema on, sillä hän oli nähnyt sen itse kaksi kertaa. Ja kuoleman kauheudesta (ja kiehtovuudesta) huolimatta tai juuri sen takia hän naiivisti päättää tappaa tätinsä päästäkseen tästä eroon. Täti kohtelee herkkää tyttöä hieman krouvisti, mikä saa tämän reagoimaan passiivisella aggressiivisuudella.

Ohjaaja Carlos Sauran tavassa kuvata tilannetta on jotain piinallisen syvällistä, mikä osoittaa, etteivät lapset ja aikuiset eroa loppujen lopuksi niin paljon toisistaan kuin aikuiset haluavat uskoa.

Aikuinen ei olisi osannut esim. peitellä jälkiään yhtään sen taitavammin kuin mitä 7-vuotias Ana teki. Hän sekoittaa (kuvittelemansa) myrkyn maitoon, ja vie tädilleen - ja odottaa, että tämä 'kuolee'. Täti on kuitenkin vain nukahtanut, mitä Ana ei tiedä.

Ana ottaa maitolasin ja pesee sen huolellisesti keittiössä ja asettelee muiden lasien joukkoon niin, ettei kukaan osaa epäillä mitään, mistä täti on myrkyn saanut.

Kaiken Ana tekee kylmä rauhallisesti. Ilmekään ei värähdä, eikä täti missään vaiheessa epäile mitään. Hän on ystävällinen ja rauhallinen ja käyttäytyy niin kuin aina muulloinkin.

Myrkyn hän oli saanut tädiltään, joka erään kerran oli kehottanut tyttöä viemään aineen jätteiden joukkoon. Ana ei ollut kuitenkaan noudattanut kehotusta vaan oli pannut aineen visusti talteen ja piiloon, mistä hän otti sen sopivan tilaisuuden tullen esiin.

Tällaisia loistavia pieniä tarinoita elokuvassa on lukuisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti