sunnuntai 7. joulukuuta 2014

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 383: "Vanamo"

Muutaman vuoden takaisin opiskelukaverini sai vähän aikaa sitten lapsen, joka sai toiseksi nimekseen Vanamo. Äiti on metsänhoitaja-kirjastonhoitaja, joten nimi ei ollut kovin suuri yllätys.

      *     *     *

Erään toisen tuttavani lempikukka on vanamo. Kävin hänen kanssaan vuosia sitten Etelä-Savossa sienimetsässä, ja monesti hän kesken kaiken pysähtyi nähdessään vanamon - ja ihasteli sen vaatimatonta kauneutta.

Muutama vuosi sitten perehtyessäni kotimaisiin roolirunoihin, törmäsin Maila Pylkkösen viimeisen kokoelman "Muistista" (1972) runoon 'Vieressä', joka on kirjoitettu saman kukan näkökulmasta.

Täällä Vuosaaressa tämän kerrostalon vieressä on kanto. Kuusen kanto. Sen kainalossa kasvaa vanamoita. Vanamo on kuin lilja: vain hyvin pieni lilja joka tuoksuu hienotunteisesti eikä haise niin että täytyy aivastaa 
Tästä ohitse on kävellyt satoja ihmisiä. En ole kuullut kenenkään nähneen niitä vanamoita. Vekarat eivät ole tietäneet niitä edes tallata. 
Köyhyyttäkin on niin monenlaista. 
Vanamon nimi verrattuna oikeaan vanamoon...
Runo on vielä 2010 -luvullakin hyvin poikkeuksellinen proosaruno, jossa on monia kiinnostavia piirteitä.

Ensiksikin runo sijoittuu urbaaniin lähiöympäristöön ja sen luontoon, josta ei yleensä olla kiinnostuneita. Kaiken lisäksi kukka kasvaa kannossa.

Toiseksi kukka on pieni ja lähes huomaamaton, mutta läheltä katsottuna mitä viehättävin.

Kolmanneksi runoilija hienosti metonyymisesti yhdistää lähiön ihmiset ja kukan toisiinsa. Äsken katsellessani iltauutisista 'Itsenäisyyspäivän' jälkipyykin pesua, mieleeni tulivat sadat tuhannet Suomessa näkymättömät ihmiset, joista enemmistö ei voisi olla vähempää kiinnostunut muuta kuin tällaisissa tilanteissa ja silloinkin negatiivisessa mielessä.

     *      *     *

Myös toisessa uutisessa, jossa Akava esitti, miten korkeasti koulutettujen pitkäaikaistyöttömien työllistymiseen pitäisi kiinnittää huomiota, sai korvani heristymään. SAK ja STTK - enemmistö palkkatyöntekijöistä - vähät välittää akateemisista työttömistä ja heidän työllistymisestään, mikä on aika ihmeellistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti