sunnuntai 14. joulukuuta 2014

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 386: "Etusormet asialla - yhden ruumiinosan kulttuurihistoriaa tms"

Viime perjantaina Riihimäen kansalaisopistolla oli - ja on vieläkin - kasa kirjoja, joita ihmiset olivat tuoneet kierrätettäväksi muille. Yksi niistä oli Desmond Morrisin "Ihmisten eläintarha" (1969), joka tarttui mukaani.

Miten paljon yksinkertaiset eleet kertovatkaan meistä - ja niillä kerrotaan muille!

     *    *     *

A. "Hyi, häpeä!". Esim. Demond Morrisin (Ihmisten eläintarha, 1969) mukaan tämä ele, jossa 1. etusormella hangataan 2. etusormea samalla kun osoitetaan jotain, merkitsee tätä kehotusta. Ele on yleinen USA:ssa, mutta tunnetaan hieman eri muodossa esim. Tanskassa, Itävallassa ja Saksassa.

B. "Salaliitto?" Yhdessä mediakuvan analyysissä oli kahden etusormen pitämiselle yhdessä nenän alla / suun edessä pyramidina annettu tällainen merkitys. Sormet merkityksellistivät tilaa / tilannetta, jossa merkittävä poliitikko oli.

C. "Onnistuitpas!" Kun kahdelle etusormella osoittaa toista, voi se tilanteesta riippuen merkitä hieman eri asioita. Kaveri on onnistunut esimerkiksi yllättämään toisen tai kertonut nokkelan vitsin.

D. "Superseksikäs!" Kun osoitat kahdella, toisissaan kiinni olevalla etusormella jotain, se voi merkitä tätä. Egyptissä tämä merkitsee halua harjoittaa seksiä jonkun kanssa.

E. "Vedetäänkö sormikoukkua?" Lasten ja aikuisten voimaleikki. Koko voima ja sen vastavoima keskittyy etusormiin. Vrt. ristissä oleva sormet (crossed fingers).

F. "Ristin merkki". Itsestään selvä asia kristillisessä kulttuurissa. Esim. manauksessa tarvittava risti voi olla tietysti paremman puutteessa kaksi ristittyä etusormea.

G. "Ollaanko kavereita?" Pohjois-Amerikan intiaaneilla on lukuisia merkkejä, joissa käytetään etusormia eri tavoin. Kun esimerkiksi halutaan käydä kauppaa toisen kanssa jostain, sormet on mahdollista ristiä viistosti.

H. "Ha-ha! Onpa hauskat sarvet." Ja jokainen tietää, mitä etusormet nostettuna ohimoille - tai vaikkapa valokuvassa niskan taakse tarkoittavat.

I. "Etusormet pystyssä!" Tip-tap-tip-tap... Lasten laululeikissä käytetään tietysti etusormia, mutta mitä tarkoittaa, kun etusormilla osoittaa omiin silmiinsä... siis pelkillä etusormilla?

J. Ja mitä kaikkia niitä onkaan. Viittomilla voidaan ilmaista tietysti lähes (?) kaikki mitä sanoinkin.

     *    *     *

Ehkä otan vielä yhden askeleen taaksepäin, ja mietin, miten merkeille annetaan (uusia) merkityksiä. Merkkejä ja merkityksiä voi muodostaa jo tunnetuista merkeistä, mutta sormia ei ole mahdollista käyttää loputtoman eilaisilla tavoilla.

Tarkoitan, että niiden fyysisten asentojen määrä on rajallinen, miten sormia on mahdollista käyttää jollain tavoin tunnistettavalla tavalla. Toki ihmiset voivat keskenään sopia monia hienovaraisia merkkejä, joita muut eivät tunnista tai ymmärtävät ne kenties aivan toisella tavalla.

      *     *     *

Kun etusormilla tehdään merkkejä, niitä käytettäessä on selvästi kaksi perustapaa: sormet osoittavat, joka samaan suuntaan tai ne ristitään jollain tavoin. Lisäksi sormet osoittavat joko toiseen tai sitten eivät osoita.

Kaikkein häiritsevin merkki on mielestäni uskonnollinen etusormen ja keskisormen ristiminen, joka merkitsee valkoista valhetta. - Esimerkiksi kristityt ovat läpi tunnetun historian antaneet itselleen oikeuden kertoa ns. valkoisia valheita. Ei siis ole väärin kertoa totena pitämättömiä valheita vaikkapa oikeudessa - käsi "Raamatulla", jos se edistää hyvänä pidettyä, oman yhteisön asiaa.

Samaan aikaan kun toisen (oikean) käden etusormi ja keskisormi ovat "Raamatulla" tai "Lakikirjalla" toisen (vasemman) käden etusormi ja keskisormi voivat olla ristittynä selän taakse tms. - Pahimmassa tapauksessa kristityt tällä tavoin oikeuttavat ei-kristittyjen, pakanoiden (massa)murhaamisen oman totuutensa nimissä, joita muut uhmaavat. Tästähän esimerkiksi ristiretkissä oli kyse kuten myös vaikkapa (laittomassa!) Irakin sodassa 1990-luvulla ja sen jälkeisessä sodassa terrorismia vastaan.

      *     *     *

Tällä hetkellä mietin, mitä voisivat tarkoittaa etusormet, jotka osoittavat ylös - omiin silmiin. "Minä näen sinut, minä katson sinua?" tai "Minä olen saanut sinut kiinni / olen avannut oveni / sydämeni sinulle?"

Entä miten merkkiä / merkitystä mutkistaa se, että vasen puoli on (kuvassa) oikean puolen kopio?! Tällöinhän se vasen puoli voi olla mitä tahansa. Vasemman käden sormet voivat olla ristittynä selän taakse. Luulen että tällaisen vaikutelman synnyttäminen on tässä tapauksessa ollut hyvin tarkoituksellista - tai sitten olen vain tässä tilanteessa ikävä ja pahantahtoinen, huumorintajuton ihminen.

Linkit: 

10 Hand Gestures You Should Know When Traveling. Zen college life

Conspiracy ? – 12 Masonic Signals in the Media. By Kervba (blogi)

Crossed fingers. Wikipedia

Mystery of Origin Solved: Shame-Shame Finger Gesture. By Christine. LiveJournal

Sign Language Among North American Indians. By Garrick Mallery

Types of gestures. Psychology Wiki

What is the origin of the "two index fingers" gesture usually done as a mark of success? Quora is the best answer to any question.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti