maanantai 5. tammikuuta 2015

Angelini: "Camorran miehet" (2013)

Napolissa syntynyt rikollisjärjestö on Italian armottomin. Ketterä ja häikäilemätön organisaatio on yhdistänyt laillista ja laitonta liiketoimintaa ja vakiinnuttanut itsensä myös poliittisena voimana. 

Italialainen tositapahtumien innoittama 8-osainen draamasarja kertoo taistelusta järjestöä vastaan. (Yle Teema)

      *     *     *

On vaikea olla ajattelematta 1900- ja 2000-lukujen Suomea, kun katsoi tämän uuden draamasarjan 1. osaa. Esimerkiksi suurinta osaa Suomea hallitseva Maalaisliitto / Keskustapuolue / Suomen keskusta on jonkinlainen mafiajärjestö monilla paikkakunnilla, eikä Kokoomuksen ja SDP:n 'aseveliakseli' suurissa kaupunkikunnissa jää siitä paljon jälkeen.

Ajatellaanpa vaikka 1980- ja 1990-lukujen taitteen pankkikriisiä. Moniko pankinjohtaja tai poliitikko tuolloin sai tuomioita esim. valtavien lainojen myöntämisistä yrityksille ilman mitään vakuuksia. Muutamia symbolisia oikeudenkäyntejä käytiin, mutta ei muuta. - Koko taloudellinen ja poliittinen eliitti oli kietoutunut korviaan myöten taloussotkuihin. Laki ja oikeus olivat lähinnä huono vitsi käsiteltäessä suuren luokan rötöksiä tai ennemminkin, kun ne jätettiin käsittelemättä.

Eikä yksinkertaisesti ollut mitään ulkopuolista, puolueetonta ja sitoutumatonta tahoa, joka olisi voinut tai kyennyt selvittää sisäsiittoisia sotkuja. EU-aikana tilanne on periaatteessa toinen, kun kansallisvaltioiden yläpuolella on mm. eräänlainen liittovaltiotason tuomioistuinlaitos. - Kreikan talouskriisin käsittely kuitenkin osoittaa, että suuret EU-valtiot ennen muuta Saksa sanelevat sen millä tavoin tiukan paikan tullen asioita järjestellään. Saksa on yhtä kuin oikeus, samalla tavalla kuin 30- ja 40-luvuilla, mutta nyt rauhanomaisesti.

      *     *     *

Saksan ja Italian kautta myös mm. "Camorran miehet" (2013) TV-sarjan kuvaamat mafiayhteydet ulottuvat monilla elinkeinoaloilla aina EU-tasolle saakka. Tästä aiheesta on viime vuosina näytetty kiinnostavia dokumenttielokuvia, joissa on kerrottu vaikkapa siitä, miten EU-tasolla jätteitä kuljetetaan Itä-Euroopan maihin muka käsiteltäviksi. - EU:n siunauksella mafia rikastuu ja valtaa yhä enemmän alaa elinkeinoelämässä ja lonkerot ulottuvat yhä syvemmälle ja laajemmalle.

Lopulta mafian toimintaa ei voi enää erottaa muusta yritystoiminnasta. Ja on hyvä muistaa, että kaikki suuret saksalaiset monikansalliset yritykset aloittivat toimintansa - ja varsinkin laajensivat sitä huikeasti - viime sotien aikana ja hyötyivät sotateollisuudesta ja mm. orjatyövoiman käytöstä.

JATKUU...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti