sunnuntai 18. tammikuuta 2015

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 100 -

CC by  Mimmi Lithen - Carpe Diem
Avasin pari tuntia sitten TV:n ja se sattui olemaan TV1:llä, jossa oli alkamassa 3-osainen dokumenttisarja "Suomi on venäläinen" (2015), jonka juontaa kirjailija Juhani Seppänen.

Tätä ei voi olla mitenkään kommentoimatta tällaisena vuonna ja aikana kuin mikä vuosi 2015 on ja tulee olemaan. Suomalaisten suhde venäläisiin koskee - ja uskoakseni kiinnostaa - kaikkia suomalaisia.

     *     *     *

Ohjelma alkoi kuvauksella eräästä Vapun aatosta vuonna 1914 lähellä Viipuria. Suomen valkoisten sotajoukko oli koonnut yhteen 100 kaupunkilaista, joista suurin osa oli tavallisia, venäläisiä porvareita ja tappoi heidät.

Kuvauksen jälkeen Juhani Seppänen kertoi, että kyseessä oli suurin suomalaisten historiansa aikana tekemä etninen puhdistus. Ihmiset valittiin teloitettavaksi kielen, ulkonäön ja rodun perusteella. Myös muualla Suomessa venäläisiä tapettiin, ja eniten vihaa tunnettiin Pohjanmaalla, jossa ei omassa arjessa oltu tekemisissä venäläisten kanssa.

Samankaltainen tilanne oli vuonna 1714 eli tasan 200 vuotta aiemmin ns. Isonvihan aikana, jolloin osat olivat toisin päin. Hailuodossa venäläiset sotilaat yhden yön aikana tappoivat n. 800 suomalaista pakolaista.

Ohjelman argumentaation keskiössä on nimenomaan Isonvihan vuodet (1713-1721), jolloin suurin osa Suomea oli Ruotsin ja Venäjän välisen sodan aikana venäläisten miehittämä. Näiltä vuosilta juontaa suomalaisten venäläisviha ja russofobia, jolle oli silloin myös asialliset perusteet.

     *     *     *

"Suomi on venäläinen" (2015) -dokumentin dramaturgiaan kuuluvat siirtymät historiasta nykypäivään ja takaisin historiaan. Kun tavallisia suomalaisia / Suomen venäläisiä haastateltiin viime vuonna, sama vanha keskinen kauna - tai miksi sitä sitten kutsutaankaan - elää edelleen pinnan alla.

Varsinkin lapset koulussa tuntevat venäläisvihan nahoissaan.

     *     *     *

1910-luvulla 1. maailmansodan aattona Suomi on vielä kehitysmaa, mihin ohjelmassa tehdyn tulkinnan mukaan kuuluu muukalaisviha, millä puhdistukset selitetään. Samanlaisia puhdistuksia oli muuallakin Euroopassa mm. Ukrainassa ja tietysti myös Venäjällä.

Suomessa venäläisviha ja viha yleensä on 1910- ja 1920-luvuilla yleistä ja monien tänäkin päivänä gurunaan pitämä akateemikko, AKS-aktivisti (ja fasisti) Eino Kaila kehottaa vihaamaan venäläisiä, sillä se pitää kansan yhtenäisenä.

Ryssävihaa lietsottiin tietoisesti kommunismilla pelottelun kautta, koska kansan oli helpompi ymmärtää kommunismin kuin venäläisten pahuus. Uhmasivathan kommunistit ateismillaan kirkon valta-asemaa kansakunnan moraalin vartijana.

     *     *     *

Kun kadunmiehiä ja -naisia haastattelee, ihmiset jakaantuvat suhtautumisessaan jyrkästi kahtia. Toisissa kytee vuosisatainen viha ja toisissa sitä taas ei ole.

Välillä siirrytään kertomaan 100-vuotisen Venäjä-kauden (joka päättyi vuoteen 1917) politiikasta ja yleisvenäläisestä lainsäädännöstä, joka Suomessa 1800-luvun lopulla koettiin venäläistämisenä, vaikka siitä ei oikeastaan ollut kyse muuta kuin fennomaanien mielissä, joita suomalaiset enimmäkseen olivat. (Poliittista vasemmistoa ei ollut vielä ollut syntynyt, sillä Forssan puoluekokous  pidettiin vasta 17.-20.8.1903, jolloin Vasemmistoliiton ja SDP:n yhteinen edeltäjä perustettiin.)

Poliittinen, nationalistinen venäläisvastaisuus huipentui Eugen Schaumanin tekemään kenraalikuvernöörin Nikolai Bobrikovin murhaan vuonna 1904, mikä ei yllättäen saanut aikaan vastareaktiota.

     *     *     *

1930-luvulla, 2. maailmansodan kynnyksellä vihamielinen propaganda perustui 1700-luvulla alkaneeseen perusteltuun venäläisvastaisuuteen - joka siis jatkui osin perusteettomasti Venäjän-vallan alla (1809-1917) - ja huipentui kyseenalaiseen Talvi- ja Jatkosotaan.

Ryssittely loppui virallisesti vuonna 1944, kun Liittoutuneiden Valvontakomissio saapui Suomeen ja voittajavaltiot sanelivat rauhanehdot.

Vielä 2010-luvulla venäläisvastaisuus on tökerön avointa. Sittemmin suomalaistunut Nadja Leinonen kertoo tapauksesta Stockmannilla, jossa äiti kehotti tytärtään menemään toiseen sovituskoppiin, koska siinä mihin tytär oli menossa oli hetkeä aiemmin ollut venäläisiä naisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti