lauantai 31. tammikuuta 2015

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 104 -

CC by  Mimmi Lithen - Carpe Diem
Eilen illalla Yle Teemalta tuli klo 20:n aikaan 4-osaisen "Scifin historiaa" (2014) käsittelevän BBC:n dokumenttisarjan 2. osa. Ensimmäistä osaa en valitettavasti enää voinut katsoa, koska sen katseluaika oli mennyt Yle Areenalla juuri umpeen.

2. osa 'Muukalaiset hyökkäävät' oli varsin kiinnostavasti rakennettu jakso. Päällimmäisenä jäi mieleeni, millaista on ollut H.G. Wellsin "Maailmojen sodan" kuvaaminen valkokankaalla - eri tavoin eri vuosikymmeninä - ja miten elokuvan tekemiseen on vaikuttanut kulloinen poliittinen tilanne.

Kiinnostavin tieto, mitä olen usein miettinyt - ja mihin nyt sain selvyyden -, oli että H.G. Wells oli todellakin saanut idean kirjansa kirjoittamiseen oman aikansa 1800-luvun lopun yhteiskunnasta. Wells oli alkanut kuvitella miltä intialaisista tuntui se, että britit muukalaisina (!) saapuivat heidän maahansa ja alkoivat hallinnoida heitä 'demokratian' nimissä.

Ja hämmästyttää on, miten kirja on vaikuttanut suoranaisena poliittisena doktriinina länsimaisessa 'demokraattisessa' ajattelussa aina tähän päivään asti. Se ensimmäistä kertaa määritteli sen, miten alieneihin tulee suhtautua. Niihin tulee suhtautua ulkoisena uhkana ja siten vihamielisesti.

     *      *     *

Seuraavan kerran kirja tuli ajankohtaiseksi vuonna 1938 eli 2. maailmansodan aattona USA:ssa, kun Orson Welles teki sen pohjalta kuuluisan radiokuunnelmansa, joka sai miljoonat ihmiset paniikkiin. Useita ihmisiä jopa kuoli siksi, että ihmiset asein puolustivat itseään kuvittelemiaan hyökkääjiä vastaan ja autoilla kaahasivat pois vaara-alueelta.

Kuunnelman väliin taitavasti sijoitetut fiktiiviset uutiset laukaisivat ihmisissä pelkoreaktioita, jotka eivät talttuneet edes silloin, kun sama uutistenlukija kertoi kyseessä olevan vain radiokuunnelman.

     *      *     *

50-luvulla alkanut ns. Kylmä sota USA:n ja Neuvostoliiton välillä synnytti ensimmäisen Byron Haskinin "Maailmojen sota" (1953) -elokuva, joka aikoinaan siihen asti kallein produktio.

Samoin kuin kuunnelma elokuva oli todentuntuinen ja pelottava, mikä sai ihmiset pelkäämään muukalaisten tulemista maahan, jotka todennäköisemmin olivat venäläisiä kuin alieneja.

Suurilla tripodi-jaloilla ja kehittynein laserasein varustetut avaruusoliot vyöryivät yli kaupunkien ja tappoivat amerikkalaisia, mikä oli tietysti pelottava näky.

     *      *     *

1990-luvun versio maailmojen sodasta oli Roland Emmerichin elokuva "Independence Day" (1996). Tällä kertaa avaruusalus laskeutui USA:n ylle ja alkoi tuhota strategisia kohteita kuten Valkoisen talon. Vaikka tarina ei ollut ihan Wellsin alkuperäisen kertomuksen mukainen, loppuratkaisu on suoraan klassikkokirjasta.

Biologisen viruksen sijaan tietokonevirus tuhoaa avaruudesta tulleen, vihamielisen ja  teknologisesti edistyneemmän vihollisen.

     *      *     *

Myös vuonna 2005 tehtiin tällä kertaa Steven Spielbergin ohjaama "Maailmojen sota", joka oli ehkä hieman uskollisempi alkuperäiselle tarinalle kuin edellinen elokuva, ja mm. animaatiotekniikalla kohtauksista saatiin entistä näyttävämpiä, pelottavampia ja todentuntuisia.

Tämän elokuvan tekemiseen olivat puolestaan vaikuttaneet vuoden 2001 syyskuun 11. päivän tapahtumat, mikä sai Spielbergin "Kolmannen asteen yhteyden" ja "E.T:n" jälkeen tekemään hyvin toisenlaisen alieni-elokuvan.

Erojakin Wellsin tarinaan oli. Esim. alienit eivät tuoneet tekniikkaansa maapallolle vaan se oli ollut täällä piilossa esihistoriallista ajoista lähtien. Syy miksi muukalaiset palasivat oli banaalisti siinä, että he olivat ajatelleet itseään kehittymättömämpiä ihmisiä ravinnoksi itselleen ja olivat jättäneet ihmiset muutamaksi sadaksi tuhanneksi vuodeksi lisääntymään ja täyttämään maan...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti