torstai 8. tammikuuta 2015

Clooney: "Vallan kääntöpuoli" (2011)

Esivaalit Ohiossa eivät mene demokraattien suunnitelmien mukaan. Kaikki ryvettyvät, mutta julkisuuteen ei vuoda siitä mitään - ja voitto tulee kotiin. Elokuvassa on kyse salaliittoteoriasta, joka voi olla jopa totta - ainakin niin uskottavasti tarina on kerrottu. 

Idealistinen demokratiaa ja sananvapautta puolustava nuori lehdistöpäällikkö lempataan vaalikampanjasta epälojaalisuuden takia, mistä ei edes ollut kyse. Hän saa kuitenkin välittömästi tilaisuuden palata takaisin politiikan huipulle - aina kampanjapäälliköksi asti. (IMDb:tä mukaillen)

"Vallan kääntöpuoli" (2011) on George Clooneyn ohjaama - ja myös tähdittämä ja käsikirjoittama - poliittinen satiiri- ja draamaelokuva.

Elokuvan kuvitteellisen demokraattipoliitikko Morrisin puheisiin päätyi paljon George Clooneyn toimittajaisän ajatuksia: tämä pyrki kongressiin vuonna 2004. Poika-Clooney hyödynsi myös isänsä 1970-luvulla kirjoittamia lehtiartikkeleita. Jotkut totesivat Morrisin hahmon muistuttavan sittemmin skandaaliin sekaantunutta John Edwardsia, joskin ohjaajan mukaan hahmoon on poimittu paloja useista eri ihmisistä.(Wikipedia)

    *     *     *

Clooneyn osakkeet nousivat silmissäni tämän elokuvan jälkeen huomattavasti. Hän ei ole vain poikkeuksellisen komea mies vaan myös ehdottoman monipuolinen ja lahjakas elokuvantekijä ja taiteilija.

Ja on pakko sanoa, että Bill Clintonin ja Monica Lewinskyn varjo on valtavan suuri tämän elokuvan yllä. Clooney on onnistunut ovelasti dramatisoimaan sen, mikä tapahtui todellisuudessa - ja panemaan vielä puolet omiaan joukkoon niin, että keitos on jopa uskottavampi kuin mitä oli todellisuus Clinton-jupakan aikaan.

Vaviskaa länsimaiset poliitikot ja sananvapaus-intoilijat: taiteilijoista löytyy sentään vielä 2000-luvullakin potkua enemmän kuin uskoisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti