sunnuntai 18. tammikuuta 2015

Derrickson: "Päivä jona maailma pysähtyi" (2008)

Uudelleenfilmatisointi scifi-klassikossta vuodelta 1951. Alieni ja hänen valtavankokoinen robottinsa vierailevat Maassa vaatimuksineen. (IMDb)

"Päivä jona maailma pysähtyi" (2008) on Scott Derricksonin ohjaama yhdysvaltalainen tieteiselokuva, joka on uudelleenfilmatisointi tieteiselokuvan klassikosta "Uhkavaatimus maalle" (1951). Käsikirjoitus perustuu Harry Batesin tieteisnovelliin "Farewell to the Master" (1940)  ja aiemman filmatisoinnin käsikirjoitukseen. (Wikipedia)

     *     *    *

TÄNÄÄN SUBILTA KLO 21:00

     *     *    *

Symbolisesti tässä elokuvassa jumala on laskeutunut maanpinnalle lopettamaan muiden eliölajien kuin ihmisen kärsimykset, ihmisen takia. Katastrofin partaalla ihminen lajina kuitenkin henkisesti muuttuu ja jumala päättää antaa ihmisille toisen tilaisuuden ja poistuu maan päältä avaruusaluksella niin kuin Jeesus aikoinaan.

Opetuslapsena Maria Magdalenana elokuvassa on Helen Benson (Jennifer Connelly) ja kristus-hahmona Klaatu (Keanu Reeves). Jännityksen lisäämiseksi ihmetekoja maan päällä tekee Klaatun käskystä tai mielellään tms ohjaamana suurikokoinen animoitu robotti.

     *     *    *

Oikeasti leikisti New Yorkin Central Parkin ylle laskeutuu avaruusalus, joka panee maapallon sekaisin. Tilanne koetaan uhkaavana ja niin armeija, poliisi kuin kansalliskaarti pannaan pikapikaa liikkeelle ja ne piirittät maanpinnalle valopallossa laskeutuneen miehennäköisen alienin. Jännittyneessä tilanteessa yksi sotilas oma-aloitteisesti ampuu alienia, mikä saa tämän takana valossa olevan ison robotin puolustamaan ihmisennäköistä Klaatua.

Klaatu on juuri kohtaamassa Helen Bensonin, joka sattuu olemaan ensimmäisenä häntä vastassa, ja antamassa tälle kättä-päivää, kun alieni lyyhistyy maahan.

Otus otetaan kiinni ja viedään piipaa-autolla ensiapuun, missä kirurgi kaivaa luodin hänen mössöisestä kehostaan. USA:n presidentti - sen kummemmin kyselemttä muulta maailmalta - päättää lopulta turvallisuussyistä tappaa alienin, mutta Helen Bensonin avustuksella tämä pakenee.

Nähtyään millainen laji ihminen on, se ei anna ihmiselle enää tilaisuutta parantaa tapojaan, ja mobilisoi ötökkänsä tuhoamaan kaiken sen, mitä ihminen on maan päällä saanut aikaan liikennemerkkejä ja kahvimukeja myöten.

Täystuho on jo ehtinyt käynnistyä, kun Klaatu huomaa Helenin ja hänen n. 10-vuotiaan ottopoikansa Jacobin kautta, etteivät ihmiset nyt niin pahoja olekaan - ainakaan kaikki - ja pyörtää aiemmin tekemänsä päätöksen.

Elokuva päättyy siihen, kun Klaatu aluksineen poistuu maasta jättäen sen sittenkin rauhaan. Klaatu uskoo, että universumin elämän monimuotoisuus tulee säilymään ihmisestä huolimatta tai ihmisen ansiosta, mikä on tietenkin ihmisen tuntien toiveajattelua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti