sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Donner: "Salaliittoteoria" (1997)

Tavallisella taksikuskilla on pakkomielle salaliittoteorioista, joista yksi osoittautuu yllättäen todeksi. Valitettavasti pelastaakseen itsensä hänen täytyy selvittää mistä asiassa oikein on kyse. (IMDb)

"Salaliittoteoria" (1997) on jännityselokuva, jonka ohjasi Richard Donner ja pääosissa ovat Mel Gibson ja Julia Roberts. Elokuva kertoo taksikuskista nimeltä Jerry Fletche. Jerry keksii melkein mistä tahansa asioista salaliittoteorioita. Alice Sutton pitää Jerryä vain vainoharhaisena reppanana joka yrittää usein uskotella hänelle teorioitaan. Mutta kerran Jerryn eräs teoria osuu erittäin lähelle valtion salaisuuksia ja kohta on Jerryllä sekä Alicella koko hallitus hengittämässä niskaan. (Wikpedia)

     *     *     *

TÄNÄÄN SUB KLO 21:00

     *     *     *

Niin, tämä ohjaaja Richard Donnerin elokuva "Salaliittoteoria" (1997) pudottaa katsojan maanpinnalla. Oltiin salaliittoteorioista mitä mieltä tahansa, nekin ovat teorioita. Ja salaliittoteoriat voivat olla samalla tavalla totuudenmukaisia kuin mitkä tahansa muutkin teoriat.

     *     *     *

Alice Sutton (Julia Roberts) on lakinainen, joka työskentelee USA:n oikeusministeriössä.  Jerry Fletcher (Mel Gibson) on tavallinen newyorkilainen taksikuski, joka pakkomielteisesti kertoo koko ajan ja kaikista mahdollisista asioista salaliittoteorioita asiakkailleen.

Jerry on kerran pelastanut Alicen ryöstöyritykseltä, minkä jälkeen mies on käynyt useita kertoja naisen luona kertomassa teorioitaan ja pyytämässä kyselyitä ja selvityksiä milloin mistäkin. Alice niin kuin ei kukaan muukaan ota Jerryä vakavasti.

Myös Alicella on oma pakkomielteensä eli oman isänsä murhan selvittäminen, ja vähitellen paljastuu, että Jerrylläkin on jotain tekemistä asian kanssa, tosin tahtomattaan. Aluksi näyttää siltä, että Jerry oli tappanut isän, mutta asia olikin juuri päinvastoin.

     *     *     *

Elokuvassa CIA:n sisäinen salaliitto osoittautuu paikkansa pitäväksi, mutta FBI:n agentti Lowryn (Cylk Cozart) avulla Jerryn onnistuu sentään säilyttää henkensä samoin kuin Alicenkin. CIA-vetoinen salainen murhaaja-systeemi jatkaa olemassaoloaan, mikä tekee loppuratkaisusta erikoisen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti