torstai 1. tammikuuta 2015

Dunkhase: " Illallinen yhdelle" (1963)

Neiti Sophien 90-vuotispäivän illallinen on hovimestarille Jamesille vaativa urakka. Hän joutuu esittämään kaikkien 4 vieraan roolit - mukaan lukien omansa, mihin kuuluvat lukemattomat skoolaukset joka välissä. (IMDb)

"Illallinen yhdelle" (1963) on saksalaisen televisioyhtiön Norddeutscher Rundfunkin (NDR) vuonna 1963 tuottama 18-minuuttinen lyhytelokuva. Se perustuu englantilaisen kirjailijan Lauri Wylien kirjoittamaan sketsiin, ja siinä esiintyvät brittinäyttelijät Freddie Frinton ja May Warden. Illallinen yhdelle on kulttielokuvan asemassa Saksan lisäksi mm. Pohjoismaissa, joissa sen esittämisestä televisiossa uudenvuodenaattona on tullut perinne. Se on Guinnessin ennätysten kirjan mukaan maailman uusituin televisio-ohjelma. (Wikipedia)

     *     *     *

Kuinkahan monta kertaa olen tämänkin nähnyt? Joka tapauksessa hyvin monta kertaa. Hauskuuden takana on traagisuus, jos sellaista on korkea ikä ja sen mukanaan tuoma vääjäämätön kuolema.

Katsoja tajuaa muutaman minuutin kuluttua, että 6:sta henkilöstä jotka viettivät keskenään uutta vuotta, on jäljellä enää hienostonainen neiti Sophie  (May Warden) ja hänen hovimestarinsa James (Freddie Frinton). - Sir Toby, amiraali von Schneider, Mr. Pommeroy ja Mr. Winterbottom ovat kuolleet ties koska.

Muista ei koskaan saada tietää kuin nimet, eikä lopuistakaan muuta kuin se mitä estradilla näytetään. Jossain vaiheessa katsoja kysyy hiljaa itseltään, että missähän järjestyksessä miehet ovat kuolleet. Pöytäjärjestyksessäkö? Kenties. Tuskin kuitenkaan samaan aikaan.

Jos ajatellaan, että esimerkiksi Sir Toby olisi kuollut ensin, James sai luultavasti jo tässä vaiheessa ensimmäisen lisätehtävänsä - ja alkoi esiintyä Sir Tobyna.

     *     *     *

Keitä miehet ovat - kaikkihan ovat miehiä? Kenties Ladyn rakastajattaria. Sellainen vaikutelma syntyy, ja tätä vaikutelmaa vahvistaa loppukohtaus, jossa ilallisensa syönyt - ja varsinkin juonut - pariskunta hipsii kaksistaan yläkertaan. Kenties taas yksi tehtävä lisää, tyydyttää ikäneidon seksuaaliset tarpeet? Tai kyseessä täytyy repliikkien perusteella olla ainakin toinen kerta...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti