keskiviikko 7. tammikuuta 2015

Dunleavy: "Komodonvaraanin tappava purema" (2011)

Uusien tutkimusten mukaan komodonvaraani erittää veren hyytymistä estävää myrkkyä, mikä aiheuttaa saaliin kuolemisen verenhukkaan. Myrkkytutkija Bryan Fry lähtee etsimään liskoja päästäkseen kokeilemaan myrkkyä. (Yle Areena)

     *     *     *

Varaanitutkija Bryan Fryn mukaan nisäkkäät petoina ja metsästäjinä jäävät kauaksi jälkeen tästä rauhallisesta ja hitaasti ihmisten joukossa liikkuvasta otuksesta.

Asia on sikälikin kiinnostava, että komodonvaraanin tiedetään pistäneen poskeensa toistuvasti ihmisiäkin. Paikalliset asukkaat eivät silti pelkää sitä vaan ovat vain harmissaan siitä, että liki 3-metrinen lisko säännöllisesti verottaa heidän kanojaan ja vuohiaan.

     *     *     *

Yleinen uskomus on, että tämän jätin purema johtaa aina kuolemaan. Paikallinen poliisi kertoi tarinan siitä, miten opettaja oli joitain vuosia aiemmin jostain syystä kiivennyt puuhun - ja tullessaan alas hän huomasi puun juurella suuren liskon, joka puri häntä.

Opettajalle ei käynyt mitenkään, mutta hän kuoli 2 vuoden kuluttua. Poliisin ja muiden uskomus on, että opettajan kuolema johtui vanhasta varaanin puremasta, vaikka siitä ei ollut mitään näyttöä.

Fry toteaa sarkastisesti, että myös ihmisen purema on tappava, sillä senkin seurauksena voi saada bakteeritartunnan, joka johtaa kuolemaan. Mikä tahansa haava on vaarallinen, jos sitä ei hoida.

     *     *     *

Varaanin saalistustapa oli kiinnostava, sillä se tähtäsi isojen eläinten - jollainen ihminenkin on - kohdalla vain ravintoeläinten heikentämiseen. Dokumentissa näytettiin, miten joukko varaaneja pisti lopulta kokonaisen puhvelin lihoiksi. Puhveli oli tosin jo alun pitäen sairas, ehkä vanha, ja olisi kuollut muutenkin.

Puhveli makasi likaisessa, rapaisessa lammikossa jäähdytellen päiväkausia itseään. Saman lammen ympärillä liikkui joukko varaaneja nekin hellettä paossa. Isot liskot kävivät toistuvasti näykkimässä puhvelia ja tekivät siihen terävillä hampaillaan haavoja.

Tarina haavat tulehduttavista bakteereista sai Bryn Fryn tutkimaan, mitä tilanteessa tarkalleen ottaen oikein tapahtui. Hän ilmeisesti huomasi, että puhvelin - ja myös muiden eläinten - kunto heikkeni nopeammin kuin olisi uskonut. Haavat eivät olleet pahan näköisiä.

     *     *     *

Yllätyksekseen Fry löysi varaanin suupielestä myrkkyrauhasia. Vereen sekoitettuna aine ohensi verta, joten otuksen puremat saivat aikaan sen, että esim. puhveli lopulta valui kuiviin, menetti tajuntansa, minkä jälkeen se oli helppo pistää joukolla poskeen.

Mistä myrkky tarkalleen ottaen koostui, sitä ohjelmassa ei kerrottu. Todennäköisesti syljessä oli muutakin kuin verta ohentavaa ainetta.

Kenties opettaja sittenkin oli kuollut varaanilta saamaansa 'bakteeriin', joka oli pitkän aikaa heikentänyt opettajaa. Ehkä vanha kansantarina pitikin paikkansa, ja tutkija oli väärässä.

Linkki:

Komodo: The Deadly Bite. YouTube

J. Karjalainen Ja Mustat Lasit. Varaani. YouTube

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti