torstai 29. tammikuuta 2015

Genzmer & Hellenbrand: "Mysteria. Selittämättömiä ihmeitä ja ja arvoituksellisia ilmiöitä" (2008)

Meidän maailmassamme on paljon arvoituksellisia paikkoja ja selittämättömiä tapahtumia, joista tiedämme vielä varsin vähän, vaikka niitä on tutkittu vuosikaudet. Tässä kirjassa käsitellään Graalin maljaa ja muita taruesineitä, salaperäisiä löytöjä, jotka viitttaavat muinaisajan pitkälle kehittyneeseen tekniikkaan, jetiä ja muita eläimiä, joita kryptoeläintiede tutkii, ja paljon muita arvoituksia. Kirja tempaa lukijan mukaansa matkalle mysteerien maailmaan ja antaa mielenkiintoisia vastauksia ja selitysehdotuksia kysymyksiin, jotka ovat askarruttaneet ihmiskuntaa ja askarruttavat edelleen. (Takakansi)

     *    *    *

Suuri osa siitä mitä "Mysteria" (2008) kerrotaan on ainakin minulle jo lapsuudesta ja nuoruudesta hyvin tuttuja.

Kirjan sisältö on jaettu osastoihin: 1) Arvoitukselliset paikat, 2) Arvoitukselliset muinaisjäänteet, 3) Taruhahmoja, -esineitä ja -olentoja, 4) Uskonnolliset ihmeet ja arvoitukset, 5) Alkemia, magia ja kiroukset, 6) Rajatieteet, 7) Kryptoeläintiede, 8) Nykyajan salaisuuksia ja 9) Oudot voimat.

     *    *    *

Vaikka voisi kuvitella, että tällaiset aiheet vuosien ja vuosikymmenten varrella hiipuisivat, näin ei kuitenkaan ole. Jotkut ovat tarinoidensa kautta kestoaiheita mm. TV-dokumenttisarjoissa.

Vastikään TV:ssä näytettiin 'Isojaloista' ohjelmasarja, jonka yhtäkään jaksoa en tosin katsonut. 'Alienit' on yksi kestoaiheista mm. elokuvasarjan takia, jota näytetään vähintään muutamann vuoden välein.

'Loch Nessin hirviöstä' ei ole kuulunut vähään aikaan mitään, ja ilmeisenä syynä on se, ettei web-kameroista, jotka tihrustavat järvelle ole valitettavasti löytynyt mitään kiinnostavaa. Lentokoneita katoaa edelleenkin kuten 'Lento 73' vuonna 2001, tosin ei 'Bermudan kolmiossa' tai mistäpä sen tietää minne kone joutui.

     *    *    *

Kiehtovia ikuisuusaiheita ovat esim. 'Aikahyppyjen' mahdollisuus. Ihmisiä katoaa ja väittää palanneen - jostain. Varmasti jostain ja jonnekin. Viljapelloilla on edelleen kuvioita, mutta huijausten paljastuminen on tietysti vaimentanut kiinnostusta tätä ilmiötä kohtaan.

'Mädäntymättömistä ruumiista' oli jokin aika sitten ohjelma - vai luinko niistä jostain. Niille joka tapauksessa on hyvin luonnollinen selitys, joka johtuu maaperästä.

     *    *    *

'Druidit' ihmetaitoineen nousevat aina välillä jostain uudesta näkökulmasta pintaan. Ihmisten kadonnut vanha viisaus jaksaa kiinnostaa. Se minkä roomalaiset ja kristinusko tehokkaasti tuhosivat.

Kryptoeläinteeteessä erilaiset taruolennot muutkin kuin isojalat kiinnostavat, ennen muuta  ne toiset ihmislajit, joita uskotaan nähdyn milloin missäkin.

Parapsykologia on yksi kestokiinnostuksen aiheista aina jostain näkökulmasta. Jos ei muuta niin mahdollisuus saada yhteyttä kuolleisiin sukulaisiin tai ystäviin jaksaa kiinnostaa. Siis 'Spiritismi' eri muodoissaan. 'Hypnoosi' on niin lähellä arkitajuntaa, ettei se voi olla panematta mielikuvitusta liikkeelle.

     *    *    *

'Uskonnolliset ihmeet' taitavat tänä päivänä kiinnostaa enää lähinnä uskovaisia, sillä nämä aiheet ovat varsin loppuunkaluttuja samoin tunnetuimmat tarut olentoineen. 'Ihmissudet', 'zombiet' ja manaaminen elävät TV-sarjojen ja -elokuvien kautta ikielämäänsä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti